За виното с любов – разходка из винарска изба Вила Мелник

Винопроизводството в Мелник е не просто занаят и препитание, а и начин на живот, сътворил в себе си вековни истории и традиции. Днес ви споделям за последното си пътешествие и ви давам страхотна идея за винен туризъм в България – Вила Мелник в село Хърсово.

Винарската изба е една от най-високо отличените български винарни, класирана сред „50-те най-добри винени дестинации в света“. Създадена е през 2013 г. и ежедневно посреща гости и туристи, които потапя в света на мелнишкото вино. В нея се отглеждат и уникални местни сортове като Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 1300, Керацуда, Мелнишки рубин, Сандански мискет.

От вилата се открива и уникална гледка към планините Славянка, Огражден, Беласица, а ако се изкачите съвсем на върха, ще видите и Пирин.

За винопроизводството – от лозята до бутилката

Стъпките на производство са много, а детайлите – от голямо значение. Вила Мелник е винарна, построена на три нива, която разчита на гравитацията, за да създава виното по възможно най-щадящ за гроздето начин.

Една от първите стъпки е гроздоберът. Във Вила Мелник той е доста дълъг – започва в средата на август и продължава до средата на октомври. Първо се берат белите сортове, после червените, а най-късно узрява традиционният сорт – Широка мелнишка лоза.

След гроздобера идва смилането на гроздето и благодарение на гравитационната система, то бива изсипвано надолу директно в съдовете за ферментация, които са на следващото ниво. На по-горното ниво се прави червеното вино, а на долното – бялото и розето.

Нещо, което не знаех, преди да посетя вилата е, че за направата на червено вино е нужно ципите на гроздовите зърна да бъдат оставени известно време при сока, за да се извлекат нужните танини и цвят, докато при производството на бяло вино, ферментира само гроздовият сок.

Бутилирането на виното се извършва по бърз и модерен начин благодарение на специална машина, която автоматизира процеса почти напълно.

От модерното към традициите

Въпреки модерните подходи, във Вилата традициите са дълбоко уважавани. Това личи и по тяхната подземна изба, изкопана в пясъчния хълм, която гарантира перфектните условия за успешното съзряване на виното. В нея може да видите български, френски и американски бъчви, в които отлежава „напитката на боговете“, както и специалния трезор с бутилки, пазени за нечий специален повод.

Дегустацията на вина

Пътешествието из света на виното във Вила Мелник завършва с дегустация – може да опитате различни видове спрямо дегустационния пакет, който сте си избрали. Повече за предложенията им, може да откриете на техния сайт. Ние се доверихме на препоръките на персонала и тъй като времето не беше подходящо за разходка из лозята, заложихме на пакет „Аплауз“. Преминавайки през Керацудата и розето, стигнахме до традиционните мелнишки сортове и едно от най-специалните вина на Вила Мелник, наречено Градушка. Препоръчвам с две ръце. 🙂

Кога да посетите Вила Мелник?


Винарските изби винаги са чудесна дестинация през февруари, когато почитаме Трифон Зарезан. Вила Мелник е участник в Дните на отворени врати на винарските изби в Мелник, в които няколко винарни предлагат безплатни винени турове и дегустации. Ако все още нямате планове за уикенда, препоръчвам ви да планувате посещение на региона. Нашият гид Милица ни сподели, че на 19 февруари ( в събота ) във винарната ще има организиран концерт, фермерски пазар и барбекю с греяно вино. И ако нямахме други планове, бих се върнала и тази седмица без да се замисля.

Горещото лято също винаги е добра идея. Може да посетите избата по време на гроздобер, а може и да посрещнете юлското утро заедно с любителите планинари от хълма на вилата – традиция, която събира десетки през последните години.

И макар разказът ми да беше изчерпателен, за финал бих казала само изживейте го, струва си. Аз бях толкова заета да слушам и да разглеждам, че се сетих да направя снимки едва когато си тръгнахме, но в социалните мрежи има доста, така че може да потърсите, ако ви е интересно. (:

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: