Нос Агалина край Созопол: Където дивата природа значи спокойствие

Преди години Созопол беше едно от любимите ми места на нашето Черноморие. В последно време превръщането му в новия Слънчев бряг доста ме отблъсна и не бях стъпвала там много отдавна.

Тази година го посетихме съвсем в началото на сезона и всъщност си напомних защо толкова много го харесвам – когато е празно, е приказно. Основната дестинация, към която всъщност се бяхме запътили, беше нос Агалина – едно от най-красивите места в региона. Ако търсите идеи за разходка край Созопол, то това определено е място, което да не изпускате.

Нос Агалина – природен феномен край Созопол

Нос Агалина, макар и по-малък и по-малко известен от другите черноморски носове като Калиакра, Емине и Маслен нос, се отличава с необичайната си форма и природни феномени. Това красиво място ще ви плени с интересните си скални образувания и специфична крайморска растителност.

Тази местност е включена в списъка с природните забележителности още през 1980 година, което потвърждава нейната изключителна красота и важност. Въпреки че площта на защитената местност е намалена през 2002 и 2003 година, тя все още предлага много заливчета и кътчета, които обаче могат да бъдат достъпни само по труднопроходими пътеки.

Как се стига до Нос Агалина?

Нос Агалина край Созопол - отбивка

Ако пътувате с автомобил, от Созопол трябва да следвате пътя към курортния комплекс „Дюни“. Точно преди последния завой за комплекса ще забележите място за паркиране на коли. Оттам започва пътеката, която ви води до самия нос Агалина.

През лятото е доста обрасло и е възможно да не я видите. През повечето време на място ще има паркирана поне една кола, така че няма как да го объркате.

Нос Агалина край Созопол - отбивка

Някъде бях прочела, че има табела, която да ви упъти, но в живия живот такава не съществува, така че не я търсете. Най-добре е да си пуснете навигацията и ще стигнете на правилното място.

Виж още: Разходка по Южното Черноморие: От Аркутино до устието на река Ропотамо

Какво може да правите на Нос Агалина?

  • Разходка

Ако времето ви е ограничено, може да се задоволите само с разходка. Да обходите мястото и да се насладите на гледките, ще ви отнеме не повече от 20 минутки. Площта на носа е доста малка. От уширението на пътя до скалите се върви около 5-7 минутки.

  • Пикник

Ако търсите място за спокоен и лежерен пикник край морето, нос Агалина определено е подходяща дестинация. Имайте предвид, че поляните не са окосени и най-удачно би било да се настаните някъде близо до скалите. Ако решите да си организирате пикник там, не забравяйте репелент.

  • Морски приключения

Нос Агалина е едно от най-популярните места край Созопол за гмуркане и скачане от скали в морето. Честно казано не знам дали е законно, а лично на мен ми се струва и адски рисковано и все пак ако сте сигурни във възможностите си и сте го правили и друг път, може да изживеете незабравими моменти.

Ако планирате и други морски приключения, не пропускайте да разберете повече и за разходката до нос Емине.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности Черноморие

1 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация