Еднодневен круиз в Малта: Комино, Синята лагуна и Гозо

Еднодневен круиз в Малта: Остров Комино, Синята лагуна и остров Гозо - обиколка с лодка

Не можеш да изживееш Малта наистина, ако не се насладиш на круизно пътешествие из Средиземно море. Планирайки своята екскурзия из Малта, бях сигурна, че едно от задължителните места, които искам да видя, е Синята лагуна.

Точно така открих еднодневната разходка, за която ще ви разкажа днес. Резервирахме целодневна обиколка с лодка и се разходихме край остров Комино, посетихме Кристалната лагуна и Синята лагуна и се насладихме на няколко часа за разходка из остров Гозо.

Когато разглеждах различни опции спрямо останалите ни планове, се натъкнах на предложение на GetYourGuide, което се оказа най-подходящо за нас. Денят беше динамичен, много красив и изпълнен с много красиви гледки. Цялото пътешествие ни отне около 7 часа и със сигурност си заслужаваше.

Ще ви разкажа как премина целият ден, а на финал ще ви споделя и няколко полезни съвета за разходката с круизен кораб в Малта.

От Малта към остров Комино и Кристалната лагуна

Еднодневен круиз в Малта: Остров Комино, Синята лагуна и остров Гозо - обиколка с лодка

Началото на пътешествието ни започна от кея в Буджибба. От него тръгват няколко различни круизни лодки и корабчета, като лодката, която бяхме резервирали, се казваше Sea Odyssey Boat.

Еднодневен круиз в Малта: Остров Комино, Синята лагуна и остров Гозо - обиколка с лодка

Първото място, през което минава лодката, е покрай малкия остров Свети Павел. Там може да видите статуя на апостол Свети Павел. След това лодката продължава към остров Комино, като междувременно встрани могат да бъдат видени много красиви гледки към брега на остров Малта. Лодката преминава и покрай няколко пещери, които обаче се виждат само отдалеч.

Следващата ни спирка беше Кристалната лагуна. Кристалната лагуна е друга живописна лагуна с изключително чиста вода в блестящи тюркоазени цветове, зашеметяваща скална формация и невероятни пещери. Лагуната е място за размножаване, където се срещат много малки риби и това я прави предпочитано място за гмуркане с шнорхел.

В програмата на круиза пишеше, че се минава през нея само през активен сезон – от юни до октомври, но въпреки че я посетихме през април, минахме през нея. Обясниха ни обаче, че състоянието ѝ не е добро и заради това не останахме да прекараме време там, както би могло да бъде през лятото.

Мястото е малко по-спокойно от Синята лагуна, а водата е също толкова хубава. И все пак през активен сезон със сигурност би била по-пренаселена.

Кристалната лагуна, Малта

След спирката ни Кристалната лагуна се отправихме към един от най-известните заливи на остров Комино – Santa Maria Bay.

Там лодката акостира, като това отне доооста време, а времето ни за разходка беше 20 минути. Ние не слязохме да обиколим, тъй като буквално 10 от тези 20 минути минаха, докато всички слязат от лодката и не искахме да бързаме, така че нямам съществени впечатления от тази част на острова.

П.С. Това не е задължителна спирка от разходката, а по-скоро беше нещо като „компенсация“ заради това, че не успяхме да прекараме време в Кристалната лагуна.

От Комино към остров Гозо

Еднодневен круиз в Малта: Остров Комино, Синята лагуна и остров Гозо - обиколка с лодка

По план следващата ни дестинация беше Синята лагуна, но всъщност първо се отправихме към остров Гозо, където имахме 3 часа на разположение, за да се разходим. Лодката ни акостира на пристанището на залива Mgarr, където може да видите мнооого лодки, яхти и големи крузни кораби. От там постоянно има и еднодневни разходки до Синята лагуна.

Когато се качвате на лодката, от екипа ще ви предложат възможност за трансфер от пристанището до столицата на Гозо – Виктория, или Xlendi – едно от най-популярните курортни селища в Малта. Цената е 5 евро на човек, като трансферът е двупосочен – шофьорът ще ви остави в града и ще ви каже час, в който трябва да сте там, за да ви върне обратно.

Имайте предвид, че в тези 3 часа за разходка влиза и времето за пътуване до дестинацията, която сте избрали. Тоест ще имате около 2/2:30 часа, за да видите места, които сте си набелязали.

Ние избрахме да се разходим до Виктория, като превозът с трансферен бус в посока е около 10-15 минути.

Виктория – столицата на Гозо

Виктория е изключително красив град. Можеш да прекараш часове, скитайки из улиците му. Лесно е да се изгубиш, защото много от тях водят до нечий двор или до задънена улица. За моя изненада там беше доста по-населено, отколкото във Валета и Мдина. Площадът пред St George’s Basilica беше пълен с туристи, макат и кадрите да показват празни улици.

Забележителности на остров Гозо

Цитаделата Гозо, Малта - забележителности Гозо

Една от най-популярните забележителности на остров Гозо, която може да видите във Виктория, е Цитаделата – исторически „град“, датиращ от бронзовата епоха и служил като стратегическо военно място в продължение на векове.

Днес посетителите могат да разгледат тесните улички, стените и бастионите на Цитаделата и да се насладят на панорамна гледка към острова от високата му гледна точка.

В стените на Цитаделата има много исторически сгради и места за разглеждане, като ако имате повече време, ви препоръчвам да проучите възможностите за общ билет за вход за всички тях. Предвид краткото време, ние се качихме да разгледаме най-високата част и крепостните стени и слязохме да поскитаме из уличките.

Тук осъзнахме, че и най-доброто ни решение беше да си вземем храна на лодката и да хапнем по време на круиза. Ако трябва да седнете на заведение във Виктория, ще загубите поне 30-40 минути и ще ви остане твърде малко време за разходка.

Тъй като ние искахме да прекараме повече време близо до морето, решихме да си хванем обществен автобус обратно към пристанището и да си направим разходка покрай крайбрежието на острова, което се намираше съвсем близо до пристанището. Отново ползвахме Malta Public Transport, като хванахме автобус номер 222.

Истината е, че атмосферата на крайбрежието ми беше доста по-приятна, тъй като открихме скрито кътче само за нас и успяхме просто да се насладим на времето. Докато Виктория имаше атмосфера на най-туристическото място от всички, които посетихме. Със сигурност града си заслужава да бъда разгледан, но не и набързо, както се получава при този тип екскурсия.

След като изпихме по една малтийска бира на слънце, се върнахме обратно към пристанището. Важно е да знаете, че лодките и корабите там са изключително точни, тъй като постоянно се появяват следващи. Графикът се спазва старателно, за да не се получава струпване.

От Гозо към Синята лагуна

Синята лагуна, Малта - круиз - пътешествие с лодка

Най-чаканата част от пътешествието ни с лодка около остров Комино и Гозо, а именно посещението на Синята лагуна, остана за финал. Имахме час и 15 минути на разположение за разходки, коктейли, плуване или каквото и да е друго.

Макар и да посетихме Синята лагуна през април и времето да беше хладно, лодката акостира, спусна пързалките и имаше доста хора, които успяха да поплуват. Аз лично не поех риска, защото беше много ветровито и беше около 17:30, което означаваше, че слънцето ще се скрие съвсем скоро и ще стане още по-студено. Въпреки че носех бански и ми беше доста тъжно.

Със сигурност си заслужава да поплуваш в Синята лагуна, така че бих ви препоръчала да опитате да хванете времето между горещо лято и ранна пролет. Надявах се, че април ще е така, но 20-те градуса се оказаха незначителни при вятър с 40 км/ч.

Беше доста спокойно, но със сигурност картинката няма да е същата през сезон. Има няколко барчета около местата, където акостират лодките, от които може да си вземете така популярния коктейл в ананас или друга освежаваща напитка. Цените не са особено по-високи, отколкото в другите части на Малта.

Последната ни спирка беше пещерата Санта Мария. След което се отдадохме на дълго плаване обратно към Буджибба.

Полезни съвети и информация за еднодневен круиз в Малта

Синята лагуна, Малта - круиз - пътешествие с лодка
  • Колко време отнема?

Целият ден е с продължителност около 6-7 часа. Нашата лодка тръгваше в 11:00 и се прибрахме около 18:00 ч. Има и такива, които пътуват по-рано – от 9:00 сутринта.

  • Какво трябва да нося със себе си?

Независимо дали сте на круизно пътешествие с лодка през активния или ранния сезон, задължително носете слънцезащита и връхна дреха. Както слънцето, така и вятърът на лодката не са за подценяване.

Ако сметнете, че времето ще е подходящо за къпане, не забравяйте плажна хавлия и аксесоари за плуване.

Носете си и пари с брой, тъй като на лодките няма възможност за плащане с карта.

  • Има ли храна и напитки?

На лодката се предлагаха бързи храни, картофки, риба и напитки като вода, бира, кола, фанта и други. Ние не сме консумирали нищо на място, тъй като не бяхме сигурни дали ще има какво да си вземем за ядене и преди това се бяхме заредили с храна и вода за пътуването по време на круиза.

Както вече споменах, според мен това беше едно от най-добрите ни решения, защото ни спести време да търсим място за хапване на остров Гозо. В по-топли дни със сигурност ще е приятно да е възползвате поне от бара за овежаващи напитки.

  • Как да изберем лодка?

Лодката, която бяхме избрали, беше Sea Odyssey Boat. Беше приятна и уютна. Единствено хигиената не беше на най-добро ниво, но беше приемливо за място, на което прекарваш няколко часа.

В офертата на GetYourGuide имаше още 2 предложения за корабчета, като на място успях да видя и Sea Bird. Този кораб ми се стори по-добра опция заради горната си част, тъй като всички места за настаняване са насочени навън и така е по-лесно да се наслаждаваш на гледките.

Синята лагуна, Малта - круиз - пътешествие с лодка

При нашата лодка бяха стандартни и се налагаше да се обръщаме наопаки. Въпреки това бяха удобни и смятам, че горната част на лодката е по-приятна не само заради гледките, а и заради възможността да се радваш на слънчевите лъчи.

Синята лагуна, Малта - круиз - пътешествие с лодка

На долния етаж имаше масички с пейки, а предната част на лодката местата бяха подобни като тези в горната част. За най-долния етаж нямам впечатления, тъй като единственото, което видях там, бяха тоалетните.

Синята лагуна, Малта - круиз - пътешествие с лодка

Всяка лодка има и различни опции и атракции като пързалки, подводни прозорци, стълби за плуване, слънчеви и сенчести зони, така че преценете коя ще ви пасва най-много. Ние не държахме на пързалките, тъй като знаехме, че шансът да ги ползваме през април е доста нисък, но със сигурност в лятно време би си заслужавало да резервирате катамаран.

Заключение

Е, това беше всичко за круизното пътешествие в Малта. Със сигурност го препоръчвам и един такъв ден определено е много зареждащ и изпълнен с безброй красиви гледки. Другите места, които не бива да изпускате, са Мдина и Валета.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Около света

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: