Какво да правим във Валета: Забележителности, ресторанти и идеи за разходка

Пътеводител Валета - забележителности, ресторанти

Валета – градът на рицарите и столицата на Малта. Един очарователен и оживен малък град, който предлага на посетителите си богато културно и историческо преживяване. Със своята зашеметяваща архитектура, красива крайбрежна ивица и изобилие от красиви малки улички и скрити местенца, Валета се настанява трайно в пътешественическото ми сърце.

Това беше първата спирка от пътешествието ни в Малта, като пристигнахме с автобус Х4 от летището. Повече може да намерите в статията 10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Малта.

В този пътеводител ще откриете информация за най-популярните забележителности във Валета, препоръки за ресторанти и хотел, както и идеи за разходка в региона.

Забележителности във Валета, които да посетите

 1. Катедралата „Св. Йоан“ (St. John’s Co-Cathedral)

Една от най-емблематичните атракции във Валета е катедралата „Св. Йоан“, която се гордее със зашеметяваща барокова архитектура и красиви картини на Караваджо.

Катедралата е отворена от понеделник до събота от 9:00 сутринта до 16:45 часа и входът струва 15 евро за възрастни, 10 евро за студенти и пенсионери и е безплатен за деца под 12 години. Предлагат се и аудио гидове срещу допълнително заплащане.

В неделя и на официалните празници е затворено и ние го разбрахме по трудния начин, затова това остана едно от местата, които да посетим при следващото ни пътуване. Имайте предвид, че в катедралата се извършват и църковни служби, като повече информация може да намерите тук.

2. Двореца на Великия магистър (Grand Master’s Palace)

Забележителности във Валета - Великия магистър

Още едно от местата, които успяхме да видим само отвън, а работното му време остана неразкрита за нас мистерия.

Дворецът на Великия магистър във Валета показва величието на рицарите на Св. Йоан. Посетителите му могат да разгледат различните зали и стаи на двореца, включително тронната зала и парадните стаи, които са украсени със сложни фрески, гоблени и други декоративни елементи. В двореца се помещава и Оръжейната палата, която показва огромна колекция от средновековни оръжия и брони.

Според официалната информация дворецът е отворен за посетители от понеделник до неделя, от 10:00 до 16:30 ч. Ние посетихме града в неделя, но понеже пристигнахме късно и щяхме да имаме само 15 минути за разглеждане, оставихме разходката за понеделник. Но в понеделник ни посрещнаха затворени врати. Доколкото разбрахме от други хора, дворецът работи четвъртък, петък, събота и неделя. Но това отново е непотвърдена информация, тъй като нямаше служител, който да попитаме. Имайте предвид, че може би е добре да пишете имейл или да потърсите официален контакт, ако държите да го посетите.

3. Горните и долните градини „Барака“ (Upper and Lower Barrakka Gardens)

Горните и долните градини Barrakka във Валета са две от най-популярните и живописни обществени градини на остров Малта. Първоначално градините са били частна собственост на италианските рицари, но през 19 век са отворени за посетители.

Градините Upper Barrakka предлагат зашеметяваща панорамна гледка към голямото пристанище и Трите града, докато градините Lower Barrakka осигуряват тих и спокоен кът в сърцето на града. Градините са пълни с пищна зеленина, фонтани, статуи и други декоративни елементи и са изключително приятни за следобедна разходка.

Ако искате още едно вълнуващо преживяване, не пропускайте да посетите Горните градини по обяд или около 16:00 ч., когато Приветстващата батерия (набор от 8 оръдия) изстрелва сигнал. Тази традиция датира от 19 век и първоначално е била използвана за оповестяване на часа на корабите. Днес служи като атракция за местни и туристи.

Батерията може да бъде разгледана отблизо от понеделник до неделя, от 10:00 до 17:00 часа. Цената на стандартен билет е 15 евро, а деца до 12 години влизат безплатно. Предлагат се обиколки с екскурзовод срещу допълнителна такса, а изложените експонати дават представа за историята и значението на артилерията.

4. Портата Виктория (Victoria Gate)

Портата Виктория (Victoria Gate - забележителности Валета

Портата Виктория е историческа порта във Валета, Малта, която е построена в края на 1800 г. Намира се на Republic Street – една от главните улици във Валета и служи като вход към крепостните стени на града. Може да минете през нея по път от Горните градини Барака към Долните градини.

Портата е кръстена на английската кралица Виктория и представлява голяма каменна арка, която е оградена от две кули. Днес Портата на Виктория служи като популярна забележителност и туристическа атракция във Валета и е чудесно място за снимки.

5.Камбаната на Обсадата (Siege Bell War Memorial)

Камбаната на Обсадата (Siege Bell War Memorial)

Монументът Камбаната на Обсадата се намира точно срещу Долните градини Барака и няма как да го изпуснете. Мемориалът е построен в чест на страданията на малтийския народ по време на Втората световна война. Представлява масивна бронзова камбана, която тежи над 13 тона и първоначално е била използвана за сигнализиране за края на ежедневния полицейски час по време на войната.

Посетителите могат да гледат кратък филм за обсадата на Малта и значението на камбаната и след това да се изкачат до върха на кулата за зашеметяваща гледка към пристанището. Обсадната камбана бие всеки ден по обяд в чест на жертвите на войната.

6. Крайморската алея (Valletta Waterfront)

Kрайморската алея е разположена в голямото пристанище на Валета. Районът е бил оживено търговско пристанище, но е реновиран в началото на 2000 г. и е превърнат в оживена дестинация за хранене, пазаруване и развлечения. Историческите складове от 19-ти век са реставрирани и превърнати в ресторанти, барове и магазини, предлагащи уникална комбинация от традиционен и модерен дизайн.

Ние не успяхме да направим дълга разходка, но доколкото разбрах, целогодишно по алеята могат да се срещнат културни прояви и изложби.

7. Красивите улички на Валета

Сигурна съм, че няма човек, който да не е виждал красиви кадри от тесните улички във Валета. След като голяма част от забележителностите, които искахме да видим, не работеха, решихме да оползотворим времето си в безцелни разходки. Така попаднахме на няколко толкова красиви места, че не можех да спра да ги наблюдавам. Любимите ми улички, които ви препоръчвам да видите са:

 • Strait Street – известна с цветните си сгради и красиви кафенета.
 • St. Lucia Street и по-точно частта до San Paolo Naugrago – приказка дори и през април, когато още кафенетата не работеха.
 • Melita Street – също една безкрайно красива уличка, където си заслужава да се изгубите.

8. Разходка до Трите града – Виториоза, Сенглеа и Коспикуа(3 cities – Vittoriosa, Senglea, Cospicua)

Разходката до Трите града е една от най-популярните дейности във Валета. За съжалеие ние не успяхме да ги посетим, но със сигурност ще го направим при следващото ни пътуване.

За да стигнете до Трите града, трябва да слезете на пристанището. Може да използвате асаньора от Горните градини Барака. Има различни вариати да стигнете до тях. Най-бюджетната опция е да използвате ферибот, чиято цена е 2.80 евро в посока и отнема около 10-15 минути. Фериботът ще ви остави във Виториоза, наричан още Биргу, а от там може да се разходите и към останалите градове и да ги обиколите пеша.

Друг вариант е да се качите на традиционна малтийска лодка (Maltese dghajsa ride), което обикновено струва около 10-15 евро на човек за еднопосочно пътуване. Тези лодки са дървени плавателни съдове, подобни на гондола, които могат да поберат до 8 души и предлагат уникален начин да се насладите на зашеметяващите гледки. Може да откриете лодкарите по крайбрежието на Валета, а пътуването обикновено отнема около 20-30 минути.

Едни от най-популярните места, които може да видите там, са:

 • Крайбрежието на Виториоза (Биргу)

Това живописно крайбрежие е пълно с цветни лодки и традиционни малтийски къщи. Може да се разходите по пешеходната алея, да вечеряте в някой от ресторантите и да се насладите на гледките.

 • Градините Гарджола (Gardjola Gardens)

Едно интересно място за разглеждане в Сенглеа са градините Гарджола (Gardjola Gardens), които предлагат панорамна гледка към Валета и околните градове. Градините също така разполагат с наблюдателна кула, кулата Gardjola, която е построена през 1620 г., за да защити района от нашественици. Може да се изкачите до върха на кулата и да се насладите на зашеметяващи гледки.

 • Cospicua Parish Church

Религията и Cospicua са тясно свързани от векове. Това може да се види в броя на църквите, изпълнени с религиозно изкуство, от картини до статуи, до архитектурата на самите църкви. Ако сте любители на изкуството, не пропускайте Енорийската църква, посветена на Непорочното зачатие (Cospicua Parish Church).

Ресторанти във Валета

Когато става въпрос за ресторанти във Валета, има много възможности.

За вечеря с гледка посетете ресторант Embassy Rooftop. Той предлага средиземноморска кухня и невероятна гледка към града. Важно нещо, което да вземете предвид, е, че около 18:00 и 19:00 часа сервират само предястия. Ние отидохме да вечеряме доста рано, тъй като бяхме пропуснали обяда и се оказа, че не можем да си поръчаме дори салата. Въпреки това се насладихме на страхотните калмари, фалафели и специалитет със свинско. Всичко беше страхотно и определено си заслужава да отидете дори и само за по един коктейл на покрива.

Art Bistro е друг популярен избор, предлагащ вкусни съвременни ястия с креативен привкус в уютна атмосфера. Там успяхме да опитаме тапас за споделяне и да изпием по един аперол, слушайки един прекрасен рок изпълнител, който направи атмосферата още по-приятна.

За традиционна малтийска кухня се отправете към Nenu the Artisan Baker, където сервират обилни ястия като заешка яхния и прясно изпечен хляб. А в Rubino може да откриете селекция от пресни морски дарове.

А ако търсите сладко, Tiffany Gelato е място, което трябва да посетите непременно. Може да опитате най-различни сладоледи или да се насладите на прекрасен кроасан.

Къде да отседнем във Валета?

Когато организирахме пътуването си, държахме поне една от нощувките ни да бъде в града на рицарите и търсейки нашето място, попаднах на The Capital Boutique Hotel Valletta. И като видях гледката, си казах „това е“.

Хотелът се намира в сърцето на града, съвсем близо до Strait Street. От интериора, удобствата и красивата гледка до отношението на служителите – всичко беше впечатляващо. В цената на нощувката е включена и закуска, която се провежда на блок маса, като има обичайните предложения – яйца, бекон, зеленчуци, кроасани, пастизи и т.н. Заедно с храната може да получите кафе, чай или фреш портокал.

Ние отседнахме в стаята с тераса и външно джакузи и макар да си мислех, че няма да го ползваме, след дългите разходки из града беше истинско удоволствие да се потопим в топлата вода, наблюдавайки нощна Валета. Стойността на нощувката е във високия ценови диапазон, но съотношението цена-качество си заслужава.

Как да прекарате един ден във Валета?

Ние прекарахме само един ден във Валета и не успяхме да видим всички места, които бихме искали да посетим, но плановете ни в рамките на един ден изглеждаха така:

 • St. Lucia’s Street
 • Strait Street
 • Upper Barraka Gardens
 • Bridge Bar
 • Victoria Gate
 • Lower Barrakka Gardens
 • Siege Bell War Memorial
 • Valletta Waterfront
 • Embassy Rooftop
 • Tiffany Gelato
 • Art Bistro

Всички забележителности и скрити улички разгледахме за няколко часа. В ресторанта хапнахме за около час и най-много време прекарахме в Art Bistro, където слушахме музика на живо. Двете места, до които отидохме, но не разгледахме, бяха:

 • Grand Master’s Palace
 • St. John’s Co-Cathedral

Ако искате да разгледате от тях, ще ви трябва повече от един ден. А какво още освен Валета може да посетите в Малта? Ще ви разкажа съвсем скоро!

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: