Зимна разходка в Рила: От лифт „Рилски езера“ до хижа Ловна

От лифт Рилски езера до хижа Ловна през зимата - разходка в Рила

Има дни, които очакваш от много време и ги посрещаш с нетърпение. Понякога обаче не са точно такива, каквито си си ги представял и се налага да смениш плановете. Такава беше неделята, в която искахме да направим много по-дълга и далечна разходка в Рила, но лошото време осуети тези наши представи. Високите части на Рила бяха потънали в мъгла, но за щастие поне нямаше вятър и в по-ниските части беше просто мрачно и студено, но все още ставаше за разходка.

Така или иначе – бяхме тръгнали от София и се намирахме в Паничище. Въпросът беше кой маршрут е подходящ за кратка разходка дори и в зимни условия и не съвсем приятно време. И избрахме този от лифт „Рилски езера“ до хижа Ловна – кратък, с малка денивелация и изключително живописен и красив през зимата.

Общият преход отнема около час в посока – ние стигнахме за 50 минути на отиване, а на връщане слязохме за около 40, като хванахме една „пряка пътечка“ надолу. За съжаление, когато стигнахме до хижата, се оказа, че е наводнена – нещо, което се случва не за първи път, доколкото разбрахме от разговорите между хижаря и други планинари.

Не успяхме да хапнем там, нито да пием топъл чай, тъй като бяха заети да отводняват, а ние не бяхме с подходящи обувки, за да помогнем. Това впоследствие ни отведе и до хижа Малка Юрта, за която ще ви разкажа по-надолу.

От лифт „Рилски езера“ до хижа Ловна през зимата

От лифт Рилски езера до хижа Ловна през зимата

Идвайки от Паничище, трябва да оставите колата си на паркинга за лифт „Рилски езера“. Цената за кола на ден през 2023 г. е 5 лв. Ние оставихме нашата още в самото начало, тъй като отидохме по-късно.

Началото на маршрута за хижа Ловна започва вляво от лифт станцията. Има две пътеки – една, която води надясно и нагоре и друга полегата. Втората е тази, по която тръгваме ние. В началото почти липсва маркировка, но трудно бихте могли да се объркате. По-нататък се появяват табели, които насочват към правилната посока.

След известно време ще стигнете до първо разклонение – при него липсват табели, защото и двата маршрута водят към едно и също място и няма значение кой ще изберете. Ние избрахме този вляво, защото беше по-полегат.

От лифт Рилски езера до хижа Ловна през зимата

Малко след него има второ разклонение, където ще видите и табела за хижа Ловна. Там трябва да продължите надясно. След това продължавате само направо по пътя чак до самата хижа.

Има няколко горски пътечки, които са „пряк път“ нагоре, но ние не бяхме сигурни към къде водят и ги пропуснахме. На връщане обаче се възползвахме от една от тях и съкратихме маршрута си с 10 минути. В общи линии обаче, разликата не е голяма и ви препоръчвам да се движите по основния маршрут особено ако снегът е в повече.

Хижа Ловна – в сърцето на рилските иглолистни гори

От лифт Рилски езера до хижа Ловна през зимата

Хижа Ловна е разположена на около 1600 м н.в. и е заобиколена от стара иглолистна гора. Пред хижата има голяма красива поляна, която би била чудесно място за почивка през по-топлите дни.

Хижата работи целогодишно и разполага с 3 тройни и 3 двойни бунгала и около 25 места в основната сграда, където има общи помещения. Отоплява се с парно на твърдо гориво. Има баня и възможност да си вземете топъл душ, но тоалетните са външни. Хижата има и столова, където се предлагат храни и напитки.

Както споменах – ние нямахме възможност да опитаме нищо от кухнята, но съм чувала положителни отзиви за хижата и бихме се върнали и друг път. Това, което много ми хареса е, че самата хижа е много добра начална точка за още няколко красиви маршрута в Рила и би била супер място за почивка през лятото.

Маршрути от хижа Ловна:

Маршрути от хижа Ловна - Рила планина
  • х. Вада – 1 час
  • х. Пионерска – 1 час
  • х. Рилски езера – 1:30 часа
  • х. Скакавица – 1 час
  • Хижа Мальовица (през връх Додов) – 7:00 часа

От хижа Ловна до хижа Малка Юрта

Хижа Малка Юрта - места за настаняване Седемте Рилски езера

След като видяхме, че нито можем да хапнем, нито да бъдем полезни – поехме обратно по пътя. За около 40 минути се върнахме обратно при лифта за хижа „Рилски езера“ – леко премръзнали и гладни. Без да му мислим, се запътихме към най-близкото място, а именно хижа Малка Юрта.

Останах приятно изненадана от отношението,а вътре беше доста топличко, но и пълно, затова хапнахме отвън на крак. Бобът с манатарки беше адски вкусен, а аз се изкуших да се сгрея с греяно вино (вместо с чай) и беше съвсем правилно решение.

Хижа Малка Юрта също е подходящо място за престой, ако планирате преход до Седемте рилски езера. Така ще си спестите време и ще избегнете големите опашки и въобще – лудницата покрай лифта. Цената за нощувка е 30 лв., а хижата може да откриете дори в Booking и да резервирате лесно. Имайте предвид, че има само общи стаи за 4-5 души и е подходяща, ако сте по-голяма компания.

С това нашата зимна разходка около Сапарева баня приключи. А тук може да прочетете коя дестинация посетихме на следващия ден.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Природни забележителности Рила

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: