Пътеводител: Париж за 3 дни – забележителности, ресторанти и полезни съвети

Пътеводител Париж - пътуване за три дни или уикенд, забележителности, ресторанти

Париж е мечтана дестинация за мнозина и определено има защо. Градът е пълен с невероятна история, изкуство, архитектура, романтика и невероятна кухня. И независимо дали имате три или десет дни, за да го посетите – винаги си заслужава. В този пътеводител ви споделям повече за нашето пътешествие – кои са основните забележителности в града и как да стигнете до тях, ресторанти, в които може да се насладите на френската кухня и идея за бюджетен хотел в града.

Не пропускайте да прочетете и статията 9 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Париж, за да разберете повече за пътуването със самолет, градския транспорт, валутата, цените и най-доброто време за посещение на града.

Въпреки че пътеводителят е за три дни, спокойно може да приложите този план и за един уикенд в Париж. Ние отидохме с идеята, че определено ще го посетим отново и затова програмата ни включваше доста свободно време, в което просто да се наслаждаваме на атмосферата на града.

В пътеводителя ще откриете:

  1. Забележителности в Париж за 3 дни (уикенд), които да посетите
  2. Ресторанти, които да посетите в Париж
  3. Бюджетен хотел в Париж

Забележителности за три дни в Париж

Париж е град, пълен с атракции и интересни места, които да посетите – от известните като Айфеловата кула и Триумфалната арка до скътаните улички, които просто имат красива гледка или ресторантите с вкусна кухня. В този пътеводител ще ви споделя забележителностите, на които се спряхме ние за краткия си престой.

Знаехме, че времето няма да ни стигне за всичко, затова планирахме да посетим основни забележителности в Париж и да имаме повече време за разходки и време из града. Част от плана ни сработи, а друга – не съвсем, но въпреки всичко ще го споделя, защото смятам, че е добра отправна точка, която може да ви помогне да планирате пътуването си. Ще ги подредя по дни и по начина, по който ние ги посетихме, за да бъда максимално полезна.

Ден 1: Триумфалната арка и квартал „Монмартър“

Триумфалната арка

Триумфалната арка работно време и цени

Триумфалната арка е един от най-емблематичните паметници в цяла Франция. Разположена е на площад „Шарл дьо Гол“. Арката е завършена през 1836 г. в чест на френските военни победи във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789 – 1815). Имената на всички френски генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ се намира гробът на Незнайния воин от Първата световна война. На покрива ѝ е разположена тераса, от която се открива една от най-красивите гледки към Париж и определено си заслужава да изкачите около 300 стъпала, за да ѝ се насладите.

Работно време на Триумфалната арка:

От 1 април до 30 септември: 10:00 ч. – 23:00 ч.
От 1 октомври до 30 март: 10:00 ч. – 22:30 ч.

Туристи се допускат най-късно до 45 минути преди затваряне. Паметникът е затворен за туристи и на 1 януари, 1 май, 8 май (сутринта), 14 юли (сутринта), 24 юли, 11 ноември (сутринта) и 25 декември.

Входни такси за Триумфалната арка

Индивидуалният билет за възрасти струва 13 евро, а следните групи могат да се възползват от безплатен достъп:

  • Деца под 18 години – със семейни и извънучилищни групи;
  • Хора от 18 до 25 години включително, които са граждани на ЕС;
  • Лица с увреждания и техен придружител.

Паметникът е с безплатен вход всяка първа неделя от месеца, от ноември до март включително.

Квартал „Монмартър“ в Париж

Квартал Монмартър Париж - какво да видим?

Квартал „Монмартър“ (Montmartre) е едно от най-красивите места в Париж. Смело мога да твърдя, че това място заслужава да му отделите няколко часа. Благодарение на безбройните калдъръмени улички, старинните малки кафенета и ресторанти, и винтидж магазините може да се върнете обратно в 20-те години на миналия век и да се насладите на бохемска атмосфера. Освен това „Монмартър“ е една от най-високите точки в Париж и предлага зашеметяваща гледка към града.

Как да стигнете?

Най-лесният начин е да използвате метрото. Можете да хванете влак от линия M12 или M2 , но къде точно ще спрете зависи от това къде искате да започнете посещението си.

Какво да не изпускате?

Катедралата "Сакре Кьор" и гледката над Париж
  1. Катедралата „Сакре Кьор“ и гледката над Париж

Наистина трябват няколко часа, за да обиколите целия квартал. Препоръчвам ви да се качите до катедралата „Сакре Кьор“ (Sacré-Cœur). Името ѝ означава “Свято сърце”. На централния ѝ купол може да се види една от най-големите мозайки в света – “Благоговение на Франция пред сърцето Господне”.

От стълбите под катедралата се разкрива и най-красивата гледка – в Google maps е отбелязана като Overlook of Paris. Ние прекарахме доста време там, защото хванахме точно времето по залез и беше изключително приятно.

  1. Wall of Love

В „Монмартър“ се намира и Mur des Je t’aime – Стената на любовта. Художниците Fédéric Baron и Claire Kito създават стенописа през 2000 г. Тъмносините емайлирани плочки от лава са изрисувани с „Обичам те“, изписано 311 пъти на 250 различни езика и диалекта, говорени по света.

  1. Розовата къща Rue de l’Abreuvoir
Ресторанти Монмартър

Rue de l’Abreuvoir е известна с това, че е била посещавана от художници като Пабло Пикасо, Сузане Валадон и френски писатели като Албер Камю, които ходели там, за да обменят идеи и да пият кафе. Мястото е изключително популярно място за снимки и е страшно красиво по залез. На първия ѝ етаж може да пиете следобедно кафе или да седнете за вечеря.

Ден 2: Лувъра, градините Тюйлери, катедралата „Нотр Дам“ (Парижката Света Богородица), операта „Пале Гарние“ и Галерѝ Лафайет (Galeries Lafayette)

Лувъра – най-големият музей в света

Лувъра - входна такса, цени, работно време и съветиЛувърът е един от най-забележителните и най-големия музей в света. Истината е, че ще ви трябват много повече от 3 дни, за да разгледате само него, но ако разполагате с ограничено време, препоръчвам ви да си отделите поне няколко часа и да начертаете ясен план кои експонати искате да видите по време на посещението си. Музеят е посещаван от от над 5 милиона души годишно, а ежедневният поток от туристи понякога надвишава 15 хиляди.

Какво трябва да знаете, ако планирате да посетите Лувъра?

Лувъра - входна такса, цени, работно време и съвети

1. Закупуването на билети предварително ще ви спести доста време.

Въпреки това опашката на хора с „резервирани билети“ също е огромна. Най-добрият вариант според мен е да отидете рано сутринта. Ние си взехме билети от 9:00 ч. и чакахме по-малко от 10 минути, за да влезем, като бяхме на място 15 минути преди отварянето на музея.

2. Лувърът има 4 входа

The Pyramid е главният вход на Лувъра. Има 4 опашки: посетители без билети, посетители с билети (зелената линия), посетители с членски карти (Amis du Louvre, Louvre Pro, Ministère de la Pass Education, ICOM и др.) и приоритетен достъп за посетители с увреждания.

В пиковите часове може да използвате входовете Carrousel, Richelieu или Porte des Lions в зависимост от това в коя категория попадате.

Carrousel може да се използва от всички посетители. Входът на Richelieu е запазен за групи и посетители с членски карти. Porte des Lions е затворен всеки петък. Ако касата е затворена, този вход е запазен за посетители, които вече имат билет

3. Можете да вземете картата на музея (достъпна на 7 езика) при пристигането си на едно от гишетата за информация.

4. Работно време и входни такси

Работно време и входни такси - Лувъра

Музеят е отворен всеки ден без вторник от 09:00 до 18:00 ч., като в петък музеят остава отворен до 21:45 часа. Последното позволено влизане е 1 час преди затваряне. Посетителите трябва да освободят изложбените зали 30 минути преди затварянето.

Цената на идивидуален билет за Лувъра, закупен онлайн, е 17 евро. Подобно на Триумфалната арка, граждани на ЕС от 18 до 25 години включително (т.е. под 26) и лица под 18 г. могат да влязат безплатно. Може да си закупите билети от тук.

Ако сте закупили билети предварително, можете директно да се отправите към някоя от залите, които искате да посетите. Има гишета, на които ще чекират билета ви и в случай, че сте с безплатен пропуск, ще трябва да предоставите лична карта. Ако нямате билет, трябва да влезете от главния вход и да се отправите към билетните каси, където да закупите такъв.

5. Как да стигнете?

С метро до спирките Palais-Royal / Musée du Louvre (линии 1 и 7) или Pyramides (линия 14). С автобуси № 21, 27, 39, 67, 68, 69, 72, 74, 85, 95.

6. Храна и напитки в Лувъра

Както вече споменах, музеят е наистина огромен и ще ви трябват няколко часа, за да видите поне част от него. Ако го посещавате сутринта, уверете се, че сте закусили и си вземете вода, за да може да издържите по-дълго време, тъй като единственото място, където може да откриете храна и напитки е в самото начало преди билетните каси.

Градините Тюйлери

Градините Тюйлери разделят Лувъра от площад „Конкорд“. Разположени са между Сена и основните търговски ивици (Rue de Rivoli и Faubourg Saint-Honoré) и са перфектното място за почивка след дълга разходка в Лувъра. Това е едно от местата, където най-силно се усеща духът на Париж и определено ми хареса страшно много.

Градините Тюйлери са отворени всеки ден, но с различно работно време в зависимост от времето на годината: от 7:30 ч. до 19:30 ч. (януари, февруари, март, октомври, ноември и декември), от 7:00 до 23:00 ч. (юни, юли и агуст) и от 7:00 до 21:00 ч. (април, май и септември). Преди вашето посещение ви препоръчвам да потвърдите тази информация на официалния уебсайт на Лувъра

Катедралата „Нотр Дам“ (Парижката Света Богородица)

Катедралата „Нотр Дам“ е една от най-емблематичните и добре познати сгради в света и е символ на град Париж. Освен това е шедьовър на готическата архитектура и една от най-големите и влиятелни църкви в християнския свят. „Нотр Дам“ е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и популярна туристическа дестинация, привличаща милиони посетители всяка година. След ужасяващия пожар през април 2019 г. вътрешността на сградата е затворена за туристи, но може да я разгледате отвън по всяко време и без входна такса.

Операта „Пале Гарние“

Операта „Гарние“ е една от най-внушителните сгради в Париж, построена отново по времето на Наполеон III. Тя е дело на архитекта Шарл Гарние и затова носи неговото име. С внушителната си фасада, големия си стъклен купол и златните си статуи, Операта определено е място, което трябва да включите в списъка си със забележителности в Париж.

Работно време и входни такси:

Операта е отворена за посещение всеки ден от 10:00 до 16:30 часа. Не работи на 1 януари, 1 май и 25 декември, както и в някои часове или цели дни, в които се провеждат представления. За да проверите дали може да я посетите, най-добре посете официалния сайт и вижте програмата.

Цената на индивидуален билет за възрастни е 14 евро, а за младежи от 12 до 25 – 10 евро. Деца под 12 години могат да влязат безплатно.

Как да стигнете?

Най-лесно е да стигнете с метро до спирката Opera или Chaussee d’Antin. Наблизо минават и автобуси № 20, 21, 22, 27, 29, 42, 52, 66, 68, 81, 95.

Галерѝ Лафайет (Galeries Lafayette)

Галерѝ Лафайет се състои от три основни сгради – Lafayette Coupole, Lafayette Homme и Lafayette Maison от другата страна на улицата. Всички предлагат различни магазини – от най-новите модни предложения в дрехите, до декор за дома. Това, заради което ние посетихме галерията, беше гледката от последния етаж на основната сграда. Тя се намира точно срещу операта и може спокойно да съчетаете двете неща. Откритата тераса е разположена на седмия етаж на сградата, като с асансьора може да се качите до шестия етаж и след това трябва да продължите с ескалаторите. Мястото е предпочитано от туристите, тъй като е едно от малкото места, които предлагат красива и безплатна гледка към Айфеловата кула и Париж. Препоръчвам ви да отидете по залез, защото е уникално красиво. Ние хванахме лошо време и въпреки това беше много хубаво.

Като последна част от ден 2 бяхме планували да се качим на Айфеловата кула, но за съжаление уцелихме ден на национална стачка и беше затворено и недостъпно за туристи. Не бяхме купили билети предварително именно защото не бяхме сигурни дали времето ще ни стигне за втория ден или ще трябва да го оставим за последния.

Целият маршрут за ден 2 ни отне времето от 8:00 сутринта до 23:00 вечерта с пътуването, почивките в градите и спирките за хапване. Извървените километри пеша бяха около 16, а изминтите с градски транспорт 23. Казвам го ориентировъчно, защото беше програма, която би могла да се раздели и в 2 дни.

Ден 3: Локации, от които може да наблюдавате Айфеловата кула и несбъднати планове

Решихме да направим втори опит за качване на Айфеловата кула в последния ден от пътуването ни, но може би заради това, че беше петък или пък отново заради стачката, имаше страшно големи опашки. Преценихме, че не искаме да губим 3-4 часа във висене на опашка, за да се качим и ще го оставим за следващия път, когато посещаваме града.

Какво трябва да знаете, ако искате да посетите Айфеловата кула?

Работно време  Айфеловата кула

Айфеловата кула е отворена през всички дни от седмицата (освен ако не уцелите национална стачка, разбира се). Работното време е от 9:00 до 00:45, като последната възможност за влизане е в 23:00 ч.

Достъпът до кулата е възможен по няколко различни начина и можете да избирате между втория етаж или последния етаж (върха) и между стълбите и асансьора. Ако търсите най-евтините билети до Айфеловата кула, това са билетите за втория етаж с изкачване по стълбите.

Достъпът до последния етаж (върха) е само чрез асансьора. Влизането в този асансьор също включва изчакване на друга опашка.

Цени на билетите за Айфеловата кула:

Цени на билетите за Айфеловата кула:

Възрастни:

Билет с асансьор до върха: 26.80€
Билет до втория етаж по стълбите + асасьор до върха: 20.40€
Билет до втория етаж с асансьор: 17.10€
Билет до втория етаж по стълбите: 10.70€

Младежи (12-24):

Билет с асансьор до върха: 13.40€
Билет до втория етаж по стълбите + асасьор до върха: 10.20 €
Билет до втория етаж с асансьор: 8.60€
Билет до втория етаж по стълбите: 5.40€

Деца (4-11):

Билет с асансьор до върха: 6.70 евро
Билет до втория етаж по стълбите + асасьор до върха: 5.10 евро
Билет до втория етаж с асансьор: 4.30 евро
Билет до втория етаж по стълбите: 2.70 евро

Деца под 4 години: Безплатен вход

Разходка по река Сена

Другото нещо, което бяхме планували, бе разходка с круизно корабче по река Сена, но беше адски студено и ветровито, а ние нямахме подходящи дрехи и също го оставихме за следващия път. Ако вие искате да се разходите с корабче по реката, може да закупите билети предварително от тук.

Вместо това се разходихме по пешеходната алея около реката, която също се намира в близост до мястото, от което тръгват круизните корабчета.

В останалата част от деня се разхождахме, търсейки красиви локации с гледка към Айфеловата кула, които си бях набелязала по-рано. Повече за тях може да откриете ТУК.

Ресторанти, които да посетите в Париж

1.Le Recrutement Café

И френската, и английската закуска в Le Recrutement Café определено си заслужават. Може да опитате и традиционни френски палачинки, придружени с чаша сок и кафе или горещ шоколад. Мястото е подходящо и за следобедна отбивка за топло капучино и почивка от разходките.

2. Chez Eugène в „Монмартър

По-нагоре ви споменах за розовата къща като вариант за хапване в „Монмартър“. Ние обаче се спряхме на друго място, препоръчано ни от позната, която е живяла известно време в Париж – Chez Eugène. Кухнята, обслужването и обстановката са 10/10. Мястото е подходящо за обяд и вечеря.

3. Cafe Saint Honore

Cafe Saint Honore е малко и уютно място в близост до Лувъра. Не се подвеждайте по името – подходящо е както за закуска, така и за обяд и вечеря. Ние го посетихме именно вечерта и беше много спокойно. Опитайте френския им омлет. Наистина си заслужава!

4. LE NEW YORK

Съвсем близо до Айфеловата кула се намира ресторант LE NEW YORK – има маси както отвън, така и вътре. Местенцето е малко, доста популярно и често няма места, но ако уцелите свободна маса – не го пропускайте. Това е мястото, където непременно трябва да опитате Fish & Chips.

5. HIPPOPOTAMUS

Hippopotamus е мястото за любителите на месото. Ние заложихме на бургери, но тук може да опитате най-различни месни предложения. Лично аз не съм фен на бургерите, така че не останах особено впечатлена, но пък мястото беше с доста висока оценка и се намира близо до опрерата „Пале Гарние“ и затова го избрахме.

6. Най-красивият Starbucks в Париж

Е, ако не бяхме отишли до Hippopotamus за обяд, нямаше да попаднем на най-красивия Starbucks в Париж, който се намира съвсем близо до него. Интериорът на кафенето е наистина удивителен и е изключително приятно място за следобедно кафе.

Къде да отседнем в Париж?

Вариантите за хотели в Париж са безброй. Ние търсихме нещо бюджетно, тъй като знаехме, че ще се прибираме в стаята само за спане. Колкото по-близо се намира хотелът до някоя забележителност, толкова по-високи са цените на нощувките.

Ние се спряхме на HOTEL CAMPANILE PARIS 19 – La Villette. Плюсовете му са, че се намира близо до метро и автобусни спирки, нощувката е около 50 евро на човек, хотелът беше чист, а персоналът любезен. В стаята има всички необходимо за 2-3 нощувки и дори сешоар, което е голям плюс, когато пътуваш само с ръчен багаж. Има ресторант и бар, където също може да вечеряте или да изпиете по чаша вино, но ние не сме ги ползвали.

Минусът е, че се намира далеч от основните забележителности, което не е проблем през деня/сутринта, но при късно прибиране вечер може да срещнете затруднение с придвижването, тъй като част от транспорта е ограничен. Също така стаите са доста малки – за мен това не е проблем, тъй като наистина сме прекарали изключително кратко време в стаята, но го споменавам като нещо, което да вземете предвид.

Подобен бюджетен вариант са Ibis Paris, като някои от тях предлагат самостоятелни стаи, а други имат общи. Разглеждахме и доста варианти за Airbnb, но след таксата за почистване всички излизаха доста по-скъпо от хотел и затова се отказахме от този вариант. Ако сте повече хора, може би това ще бъде най-добрият вариант.

Ако търсите по-луксозен хотел в Париж с гледка към Айфеловата кула, може да разгледате Mandarin Oriental Paris, Les Jardins d’Eiffel, Hyatt Paris, San Regis, Le Metropolitan.

Е, моят разказ за Париж за три дни завършва тук, но се надявам да го допълня, когато отново успеем да посетим града. Ако трябва да обобщя бих казала, че Париж е приказка, която трудно може да бъде разказана и трябва да се изживее.

Може би не е град за всекиго, но определено е „моето място“. И въпреки че уцелихме супер студено време, национален протест, не работещи забележителности и зверски задръствания, пак беше много хубаво и си заслужаваше!

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Около света Фото локации

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: