Изкачване на връх Мусала (2925 м.) от хижа Ястребец – класически маршрут

Връх Мусала - най-високият връх на Балканите

В края на лятото след много провалени планове заради дъждовно и лошо време, в един неделен ден в началото на септември най-накрая се отправихме към връх Мусала. Бяхме планували изкачването за събота, но прогнозата беше много променлива и при последната проверка в 5:00 ч. сутринта, преди да тръгнем от София, отново се отказахме, защото рискът не си заслужаваше.

Късметът обаче ни се усмихна и на следващия ден успяхме да стигнем до покрива на Балканите, надпреварвайки се с дъжда, който ни застигна тъкмо когато се качихме в колата и потеглихме обратно.

В общи линии, макар и Мусала да е най-високият връх в България, преходът е по-лесен от този към връх Ботев и доколкото съм чувала от близки приятели, по-лесен и от този към връх Вихрен. Изкачването е съвсем постижимо в рамките на един ден, ако използвате лифта, а общото време, което отнема с пътуването е около 9-10 часа, в зависимост от темпото.

Как се стига до връх Мусала – маршрути?

Маршрути връх Мусала
 • Класически маршрут към връх Мусала от лифт Ястребец до връх Мусала – около 3:30 часа
 • Маршрут от хижа Грънчар до връх Мусала – около 4:00 часа
 • Маршрут от хижа Заврачица до връх Мусала – около 5:00 часа
 • Маршрут от хижа Марица до връх Мусала – около 4:00 часа
 • Маршрут от хижа Ястребец до връх Мусала по билото – около 4:00 часа

Тъй като това беше първият ни преход до Мусала, решихме да изберем класическия маршрут, но със сигурност следващия път бихме опитали по билото. В следващите редове ще ви разкажа за него с подробности, а повече за останалите маршрути може да откриете тук.

Изкачване на връх Мусала по класическия маршрут – лифт Ястребец – хижа Ястребец – хижа Мусала – заслон Ледено езеро (Еверест) – връх Мусала

Целият преход ни отне около 7 часа с почивките, хапването и времето за снимки. Ние се опитахме да вземем разстоянието по-бързо, тъй като се очакваше да завали в късния следобед и искахме да сме се върнали обратно преди това. Заслужава си обаче да отделите повече време и да се полюбувате на всяко кътче, през което преминава маршрута – наистина е вълшебно. Ще разделя прехода на етапи, за да се ориентирате по-лесно.

Етап 1: Лифт Ястребец – Хижа Ястребец

Хижа Ястребец - лифт Ястребец - работно време и цени

Изходната точка на маршрута е лифт Ястребец, който се намира в Боровец. На място има малък паркинг, който през почивните дни се пълни доста бързо, затова е хубаво да отидете по-рано, ако искате да спрете там. Цената на паркинга за целия ден е 12 лева. Имайте предвид, че се стараят да набутат максимално много коли, така че според мен е по-добре да потърсите място за паркиране някъде в близост и да оставите колата си другаде. Пътуването с лифта отнема 30 минути в посока, а денивелация, която ви спестява е 1054 м.

Лифт Ястребец – информация, работно време и цена

Лифтът е кабинков, доста старичък, но безопасен. В кабината се побират до 6 души. Ако имате страх от височини, препоръчвам ви да се обърнете в посока към върха, защото гледката надолу на моменти става малко страшничка, макар и да е изключително красива.

Цената на двупосочен билет през 2022 г. е 25 лв. за възрастни и по-големи деца и 10 лв. за деца от 7 до 13 г. Деца под 7 г. и домашни любимци ползват лифта безплатно.

Работното време на лифта през лятото е от 08:30 – 18:00 часа, като последното качване от долната станция е в 17:30 часа, а от горната в 18:00. Почивни дни са понеделник и вторник.

Ние бяхме сред първите на опашката за билети и в 9:00 ч. вече бяхме горе на хижа Ястребец.

Етап 2: Хижа Ястребец – хижа Мусала

От хижа Ястребец до хижа Мусала - маршрут връх Мусала

Най-лекият етап от целия преход е всъщност първият, който включва истинско ходене – от хижа Ястребец до хижа Мусала. След като слезете от лифта, може да поемете вдясно по пистите, за да тръгнете по маршрута по билото или вляво, където продължавате по класическия маршрут. Както вече споменах, ние поехме по класическия път. Този етап е лек, приятен и страшно лесен, подходящ дори за деца. На нас ни отне 45 минути, но може да отнеме около час, ако вървите една идея по-бавно.

Заслужава си да се разходите дори само до хижата. Храна, напитки и тоалетна има и до хижа Ястребец, и при хижа Мусала.

Етап 3: Хижа Мусала – заслон Ледено езеро

Хижа Мусала

На хижа Мусала спряхме за кратка 15-минутна почивка. На снимката се виждат голямата и малката хижа – голямата все още е неработеща, но малката разполага с леглова база и столова. Пихме по едно кафе и презаредихме батериите с по един сандвич. В подножието на голямата хижа се намира и Долно Мусаленско езеро. Покрай него минават двете пътеки, които водят към върха.

Долно Мусаленско езеро - маршрути към връх Мусала

Ние поехме по пътеката вляво на отиване, а на връщане минахме по другата, за да видим коя е по-добра. Направи ми впечатление, че масово хората тръгваха по пътеката вдясно, която според мен е по-неприятна – в голямата си част е по-полегата, но началото ѝ (или края в нашия случай) беше доста по-тегава. И двете пътеки отнемат приблизително еднакво време за изкачване и слизане, така че изборът остава изцяло ваш.

Каракашево езеро - Рила - Мусаленски езера

Пътеката вляво минава през Каракашево езеро и се засича с другата горе при Алеково езеро. И двете езера са изключително красиви и си заслужава да отделите известно време, за да им се полюбувате. В началото пътеката е равна, а след Каракашевото езеро се стига до един каменист участък, където ще трябва да се покатерите.

Връх Мусала през Каракашево езеро

Този участък обаче е кратък и се изминава бързо, а Алековото езеро в края му е като малка награда, където отново да си вземете глътка въздух.

Алеково езеро

От Алеково езеро продължаваме по по-тясна пътека нагоре към заслон Ледено езеро. Тук денивелацията става малко по-сериозна, но съвсем не е плашеща. Във всички посоки започват да се разкриват много красиви гледки. В този етап, малко преди да стигнете до заслона, се намира и единствената чешма по маршрута, където може да си налеете вода. Тази част е най-дълга и ни отне около 1:30 ч. с всички почивки по пътя.

На заслона може да направите кратка почивка, защото най-трудната част от маршрута предстои. Имайте предвид, че там също има някакви напитки и неща за хапване от сорта на кроасани и вафли, но няма тоалетна.

Етап 4: От заслон Ледено езеро (Еверест) до връх Мусала

Ледено езеро - връх Мусала - маршрут

Последният участък от маршрута е всъщност и единственият особено труден участък – но пък наложителен, за да се почувстваш така, че се качваш на най-високия връх на Балканите. Пътеката става доста стръмна и тясна и разминаването с хора в противоположната пътека също отнема доста време. Този етап отнема около 30-35 минутки, но със сигурност се налага да се спира за кратки почивки.

На покрива на Балканите

Надморската височина на връх Мусала е 2925,4 метра, измерени от равнището на пристанището във Варна. Гледките от тази височина са наистина внушителни, а чувството да стигнеш върха, е много удовлетворяващо. Както вече споменах, ние се надбягвахме с дъждовното време и мъглата обгърна върха точно когато стигнахме горе. За кратки моменти се изчистваше и успяхме да се насладим на красивите гледки, а после отново не виждахме нищо. 🤷‍♀️

Заслон Еверест - Ледено езеро към връх Мусала

Имайте предвид, че в почивни дни може да се наложите да почакате доста, за да си направите снимка на табелата за върха. Аз така и не издържах да дочакам за самостоятелна снимка.😂 Ако не държите на табелата, може да се разходите встрани – има наистина много приятни скали, където да седнете и да се насладите на гледката далеч от тълпата.

Общият преход до върха ни отне 3:30 ч. с всички почивки. Слизането ни отне също толкова, като направихме една по-голяма почивка на хижа Мусала.

Какво да вземете предвид?

 • Едва ли ще ви изненадам, като ви препоръчам да отидете през седмицата – летните уикенди е наистина пълно с хора и преживяването определено не е същото. Ако планувате изкачване с лифта, не забравяйте, че той не работи в понеделник и вторник. Ако тези дни влизат във вашите планове, може да ползвате лифт „Ситняково“.
 • Носете си достатъчно вода – както вече споменах, единствената чешма е непосредствено преди заслона.
 • Препоръчвам ви да си носите и една идея повече храна, особено ако планирате преход през уикенда. Опашките понякога могат да са доста големи и да не си струва да чакате.
 • Мусала със сигурност не е най-трудният връх за изкачване у нас, макар и да е най-високият. Подходящ е и за начинаещи, просто трябва да си отделите повече време. Върхът все пак изисква елементарна подготовка – подходящо облекло, туристически обувки, достатъчно вода и храна, аптечка и т.н. Подробности за това как да се подготвите за преход може да прочетете тук – Туризъм за начинаещи планинари – какво, къде и как?
 • Винаги проверявайте времето на Мусала преди да предпиремете преход. Както ви споделих, ние отложихме прехода буквално непосредствено преди да отпътуваме от София заради променливата прогноза. Не си заслужава да рискувате. Върхът ще си е там и друг път. 🙂

  Кои приложения да използвате, за да проверите прогнозата за Мусала?

  Аз използвам приложенията Meteoblue & Windy и досега винаги са били абсолютно точни.

Откъде произлиза името на връх Мусала?

Според някои източници сегашното име на върха произлиза от арабското „мусалла”, което означава „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“, „място за молитва“, „молитвен връх“. „Мусалла“ се нарича и камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията. Според други виждания произходът на името е от арабското „мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“.

Откъде може да вземете печат за връх Мусала?

Връх Мусала е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Има печат в метеорологичната станция.

Още идеи за маршрути в Рила може да откриете ТУК.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности Рила

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: