Деветашката пещера – едно от трите най-големи убежища на прилепи в Европа

Деветашката пещера е една от най-големите пещери у нас и любима дестинация на редица туристи. Към този момент тя е недвижима културна ценност с национално значение, природна забележителност и защитена територия.

Тя е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменна епоха – VІ хил.пр.Хр. А следите от човешко присъствие са още от старокаменната епоха /около 70 000 г. пр. Хр.

Пещерата е известна и като едно от най-големите убежища на прилепи у нас и е включена като приоритетен обект в списъка на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи – EUROBATS. Там зимува колония от над 35 000 екземпляра. Нейни обитатели са още общо 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга и 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в световния червен списък).

Деветашката пещера е и единствената пещера в България, за която има изготвен план за управление. 10-годишният план има за цел устойчиво стопанисване на обекта и дългосрочното опазване на културните и природни дадености.

Къде се намира Деветашката пещера?

Деветашката пещера се намира в близост до село Деветаки, на около 15 километра от Ловеч. Пътят към нея е обозначен с табели, така че няма да ви е трудно да я откриете. Колите се оставят на широк паркинг, а разстоянието до входа на пещерата е едва 300-400 метра.

Паркингът е безплатен, а вляво от него се намира бутката, където може да заплатите входната такса. След това се минава по моста, построен от екипа на „Непобедимите 2“ за заснемането на част от екшън сцените и входа на пещерата ще се разкрие пред вас.

Работно време и входна такса на Деветашката пещера:

Входната такса за Деветашката пещера е 3.00 лева за възрастни и 2.00 за ученици, студенти и пенсионери. Работното време е като следва:

Зимно работно време – всеки ден от 9.00 ч. до 16.00 ч.
Лятно работно време – всеки ден от 8.00 ч. до 20.00 ч.

Заради размножителния период на прилепите е въведен пропускателен режим в двете галерии на пещерата. Водната галерия се затваря за посетители в периода 1 ноември – 1 април, а сухата галерия – в периода 25 май – 31 юли. Светлата част на пещерата е отворена за посетители целогодишно.

Още забележителности около Ловеч

В региона има още десетки места, които бихте могли да посетите – Крушунските водопади, Ловешката крепост, Деветашкото плато, Пещера Стълбицата, Къкринското ханче и местността „Пази мост“.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: