Разходка до връх Петровски кръст (1206 м) – първенеца на Чепън планина

Едно от големите предимства на София е, че само на около час-два път с кола се намират много малки планини, чиито първенци са приятни за изкачване и същевременно предлагат прекрасни панорамни гледки. Точно такава е и днешната локация.

Чепън планина е разположена в подножието на Западна Стара планина, в близост до Драгоман и Драгоманското блато. Представлява продълговат куполовиден масив, който е изграден от окарстени варовици. Неин първенец е връх Петровски кръст (1206 метра), наричан още Голем Чепън. От върха се разкрива красива панорамна гледка във всички посоки.

Там могат да бъдат видени и останки от тракийско светилище, което било посветено на тракийския бог на слънцето Сабазий. Светилището е било построено през втори век преди новата ера от тракийското племе Меди.

Как се стига до връх Петровски кръст?

Най-лекият маршрут до връх Петровски кръст е по екопътека „Чепън“ . Началото ѝ се намира малко след края на Драгоман и е отбелязано в Google maps. Точните координати са 42.945366, 22.926855. Ще видите отбивка от главния път, която води нагоре. След като се качите по нея, ще видите място, където може да оставите колата си.

Там пътят се разделя на две – нагоре и надолу (вляво). Хващате пътеката нагоре и след около час ще сте стигнали върха. Има само още едно разклонение малко по-нагоре, но която и пътека да изберете, ще стигнете на едно и също място – едната е малко по-стръмна, а другата по-полегата. Разстоянието се изминава за около час. По маршрута има пейки с панорамна гледка, където може да си починете при нужда.

На върха има старинен кръст, откъдето и идва и днешното му име. Според легендата той е поставен там от роднини на драгомански чорбаджия на име Петър, който е бил отвлечен и убит от разбойници по време на Османското владичество.

Може да се върнете по същия маршрут, или да слезете от източната страна, през село Голямо Малово и по пътя да се върнете до изходната точка. 

Какво е важно да знаете?

  1. Маршрутът е кратък, но абсолютно никъде по целия терен няма сянка. Съобразете часа на тръгване, като определено не ви препоръчвам да отивате в най-горещите летни дни. Заложете на силна слънцезащита.
  2. Носете си достатъчно вода, тъй като няма чешми в района.
  3. Има доста насекоми. Използвайте репелент преди да отидете, за да сте сигурни, че нещо няма да ви ухапе.
  4. Драгоманското блато се намира на около 10 минутки от началото на екопътеката. Може да съчетаете разходката и да отидете да го видите.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.В планината Природни забележителности Стара планина

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: