Пътеводител: Всичко, което трябва да знаете за един уикенд в Букурещ

Букурещ е чудесно място, ако искате да разнообразите разходките в България и да си подарите едно по-различно изживяване. Лично на мен градът ми напомня на София в някои свои части, а в други – много, много прилича на Пловдив. Смесицата между двете е изключително приятна.

Този travel guide за Букурещ е за един уикенд, защото според мен 2-3 дни са напълно достатъчни да разгледате всичко, което искате, без да бързате.

В пътеводителя ще откриете:

 1. 5 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Румъния
 2. Забележителности в Букурещ за един уикенд, които да посетите
 3. 3 ресторанта, които трябва да посетите
 4. Къде да отседнем в Букурещ?
 5. СПА в Терме Букурещ

5 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Румъния

Румъния - плащания, преминаване на граница, транспорт, цени

1.Плащанията стават само в леи – румънската валута.

На повечето места може да се плаща с карта, но е хубаво да имате и кеш в себе си. Цените в ресторантите и магазините са подобни на тези в България.

2.Такситата в Румъния не са най-добрата опция за туристи.

Препоръчвам ви да си изберете хотел на централно място и да обикаляте пеша, или с градски транспорт, ако не пътувате с автомобил. Uber също е доста популярен и удобен вариант. Конкретно в Букурещ има тротинетки, разположени из целия град. Според мен са изключително подходящи за придвижване, тъй като разстоянието между повечето забележителности е между 3-5 километра.

3.Хранене в ресторанти

Да дадеш бакшиш е нещо очаквано, за румънците това е знак на уважение. В повечето заведения сметката идва с допълнение колко би струвала при 10% и 15% бакшиш.

4.Google Translate ви е приятел

В туристическите зони е лесно да срещнеш човек, който говори английски, но в покрайнините на Букурещ, по бензиностанциите и магазините това е доста по-трудно. Доста от информационните им табели също са написани единствено на румънски, така че подгответе се с търпение и преводач под ръка.

5. Преминаване на граница

На този етап в Румъния се влиза без зелен сертификат или тест. Ако пътувате с кола, на границата ви трябват само лични карти, но се плащат такси за преминаване през Дунав мост. От България за Румъния таксата е 4 лева, а от Румъния за България – 15 леи. Задължително е да си закупите и винетка, като в случай, че пътувате за няколко дни е най-добре да си вземете седмична винетка, която струва 15 леи.

Забележителности в Букурещ, които да посетите за един уикенд


Închis е първата румънска дума, която научих в Букурещ. В превод означава „Затворено“. Пътувахме през почивните дни за Великден, когато при тях също се почива, затова голяма част от забележителностите се оказаха затворени. Съветвам ви да проверите сайтовете им, но непосредствено преди пътуването си, тъй като поне при нашето се оказа, че са актуализирали работното време в последния момент. Повечето забележителности се намират на пешеходни разстояния едни от други.

 1. Парламентът на Румъния
Румънският парламент - забележителности в Букурещ

Парламентът на Румъния е символ на града и една от най-известните и посещавани сгради в страната. Тя е втората по големина обществена сграда в света след Пентагона във Вашингтон. Има възможност да бъде разгледана и отвътре, като по време на тура може да разгледате и Музея на двореца, Музея на комунистическия тоталитаризъм и Националния музей за съвременно изкуство.

Точно срещу парламента се намира огромен платен паркинг, където може да отидете и с кола. През деня е доста спокойно, а вечер може да се натъкнете на доста хора.

Информация за туровете и цените може да откриете ТУК.

 1. Букурещките фонтани
Забележителности в Букурещ

Съвсем близо до парламента се намират и фонтаните на Букурещ – най-дългата хореографирана система от фонтани според Световната академия за рекорди, състояща се от 44 фонтана, подредени в обща дължина от почти 1,4 километра.

Лично за мен това е от тези забележителности, които минаваш да видиш по пътя към нещо друго и отнемат доста малко време, затова ви препоръчвам да ги съчетаете с разходката до Парламента.

 1. Румънският Атенеум
Румънският Атенеум - забележителности в Букурещ

Румънският Атенеум се отличава със своята богато орнаментирана, куполна, овална сграда и е главната концертна зала на Букурещ. Построен е преди повече 120 години и остава духовна и архитектурна забележителност на цялата нация и до днес.

4.Улицата с шарените чадъри (Pasajul Victoriei)

Улицата с шарените чадъри

Pasajul Victoriei се намира доста близо да Атенеума, затова ви препоръчвам да ги посетите заедно. Уличката е покрита с шарени чадъри – доста популярен начин за привличане на туристи, който се среща и в България.

 1. Strada Lipscani – Стария град на Букурещ

Това е едно от местата, на които наистина си заслужава да отделите повече време. Тук се намира Дворецът на ЦИК, който е построен през 1900 г. Неговите куполи и колони напомнят за някои сгради в Париж и това е една от причините Букурещ да се нарича „Малкият Париж“.

На няколко крачки от Двореца на ЦИК се намира манастирът „Ставрополеос“, малка църква, която датира от 1700-те години. Може да влезете вътре и да разгледате стенописите.

Книжарница Cărturești Carusel

Едно от най-любимите ми места тук е Cărturești Carusel – книжарницата, която привлича десетки туристи. Разпределена е на няколко етажи и освен разнообразие от книги, има много сувенири, изложби и кафене на последния си етаж. Това е и едно от най-предпочитаните места за снимки в Букурещ, тъй като кадрите, които може да заснемете вътре, са изумителни.

Още интересни места за любителите на книгите са Seneca AntiCafe и Humanitas Cișmigiu.

Humanitas Cișmigiu

В непосредствена близост до известните градини Cismigiu, се намира книжарница Humanitas. Книжарницата отново има много интересен интериор, а вътре в нея може да откриете и чайна, където можете да се насладите на чаша кафе или чай, докато разглеждате страниците на любимите си книги.

Seneca AntiCafe

Seneca е не просто книжарница, а уютно co-working място, което е подходящо за почивка в приятна обстановка, а защо не и за отмятане на работни задачи. Освен книги, там могат да бъдат открити и най-различни списания на чуждестранни езици, което я прави още по-интересна.

 1. Триумфалната арка
Триумфалната арка Букурещ

Триумфалната арка е една от отличителните забележителности на Букурещ. Построена е в памет на загиналите в Първата световна война и на 1 декември под нея се провеждат паради по повод националния празник на Румъния.

Районът се пълни доста бързо, затова ако искате да я разгледате на спокойствие, ви препоръчвам да отидете рано сутринта.

 1. Японската градина с черешови дървета (The Japanese Garden of Herăstrău Park)
Японска градина Букурещ

Само на няколко крачки от Триумфалната арка се намира едно от най-посещаваните места в града. Японската градина е изключително красива и приятна за разходки, а за любителите на перфектни кадри – тотална Instagrammable находка.

 1. Музеят на селото

Музеят на селото в Букурещ се намира съвсем близо до Японската градина в парка. Представлява музей на открито, който представя традиционния живот на румънските селяни.

Може да закупите билети и да видите работно време от ТУК.

 1. Природонаучния музей

В него може да разгледате минерали и скъпоценни камъни, много видове птици и насекоми, скелети на динозаври. Може да се разходите в пещера със скални рисунки и да видите древни бозайници от ледената епоха.

Работно време и билети може да видите ТУК.

 1. Националният исторически музей

Намира се в сградата на бившата пощенска палата от края на XIX – началото на XX век. Изграден е в неокласически стил. Представя историята на Румъния от древни времена до наши дни.

Работно време и билети може да видите ТУК.

Последните 3 забележителности бяха в списъка ни, но не успяхме да ги посетим, тъй като не работеха по празниците. Не мога да кажа от личен опит дали си заслужават, но пък със сигурност ще имате време да ги видите, ако прецените да отидете.

3 ресторанта в Букурещ, които си струва да посетите

1. Les Bourgeois Bistro

Закуска в Букурещ

Това ресторантче се намира в Стария град на Букурещ и е идеален вариант за закуска. Тихо е, спокойно е, персоналът е мил и говори английски. Цените са нормални. Препоръчвам ви да заложите на закуска Bourgeois.

2.Hanu’ lui Manuc

Ресторанти с традиционна кухня в Букурещ

Този ресторант също се намира в Стария град на Букурещ. Предлага традиционна румънска кухня. Тук може да опитате румънската палинка (ракия), както и местна бира, да хапнете супа в купа от хляб или да заложите на нещо по-познато. В някои дни може да се насладите на програма, представяща местния фолклор. Може да проверите на сайта им и да си направите резервация предварително. Ресторантът е подходящ за обяд и вечеря.

3.Amethyst Sky bar

Panoramic view Bucuresti

Това стана любимото ми място, макар и да не предлага нищо традиционно. Попаднах на него, докато търсех места за настаняване в Букурещ и нямаше свободни стаи, но си казах, че непременно ще дойдем за вечеря. Гледката е изумителна. Препоръчвам ви да отидеде рано, за да наблюдавате залеза. От повечето маси има страхотна гледка навън, атмосферата е супер, а персоналът е изключително мил. Може да отидете за кафе или за вечеря. Препоръчвам ви да опитате десерта им Amethyst surprise.

Къде да отседнете в Букурещ?

Има доста различни предложения, като основната ми препоръка е да си харесате централно място, за да може да обикаляте пеша. Ние бяхме отседнали в Labirint Boutique Hotel – малък хотел в централната част на града, който е подходящ за двойки. Стаите са малки, но е чисто и уютно, а персоналът е много мил, така че бих го препоръчала, ако отговаря на критериите ви. 🙂

СПА в Терме Букурещ

СПА център Терме Букурещ

Едно от най-посещаваните места, а често и единствена причина за пътуване за много туристи е един от най-известните СПА центрове в Европа – Therme Bucuresti. Ние успяхме да го хванем само за 3 часа заради празничното работно време, но съм сигурна, че си заслужава да прекараш повече време там.

Какво трябва да знаете?

Самият СПА център се намира на около 20 километра от Букурещ. До него може да стигнете с кола – има безплатен паркинг, или с автобус 442, който тръгва от спирка Piata Presei.

СПА центърът е разделен на 3 зони, можете да закупите своите билети онлайн или на място, след като изберете в коя зона искате да бъдете и за колко време. Има възможност да наемете халат, хавлия и чехли срещу заплащане. Разбира се, може да си носите и свои собствени.

От понеделник до четвъртък след 18:30 ч. има промоционални билети за всички зони. В същото време през почивните и празничните дни таксата е една идея по-висока. Повече подробности за билетите и цените в Therme Bucuresti може да намерите ТУК.

Имайте предвид, че е възможно да имате достъп до зоните, за които не сте платили, но ще платите такса впоследствие. Ние си купихме билети само за две от зоните, тъй като не искахме да използваме сауна и парна баня, но впоследствие заплатихме такса и за тях, защото реших да направя снимка от втория етаж, където се оказа, че започва третата зона. Или иначе казано – снимката, която виждате, струваше 26 леи. 😀

На място има барчета, ресторант и нещо като заведение за бързо хранене. За да не носите пари в себе си, всички храни и напитки се получават след маркиране на часовника за достъп, който ви дават при пристигането, а плащанията се извършват на касата, когато си тръгвате.

Какво друго в Румъния?

Ако искате да посетите Румъния за повече от един уикенд, препоръчвам ви да си организирате пътуване до Синая – един от най-известните румънски курорти, където може да видите първия замък с електричество в Европа – Пелеш. Повече за Синая ви разказвам ТУК.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Около света

3 Comments Вашият коментар

 1. Поздравления за прекрасните материали,които публикувате!
  И една лека забележка-Пентагона НЕ Е парламента на САЩ,а военното министерство.Румънския парламент е втората по големина обществена сграда в света.

  Харесвам

  • Здравейте! Благодаря Ви за милите думи! Знам, че Пентагонът не е парламент, но явно написано по този начин звучи подвеждащо. Ще коригирам текста и благодаря, че го отбелязахте. 🙂

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: