Разходка до хижа „Момчил юнак“ в Родопите

Хижа Момчил Юнак - Родопите

„Момчил юнак“ е една от най-хубавите хижи в Родопите и определено може да стане любимо място на всеки планинар. Независимо дали искате да прекарате приятно време в планината или се намирате в региона на Смолян и търсите идеи за разходка, то тази дестинация си заслужава.

Хижата се намира на 1680 метра надморска височина и е част от европейския туристически маршрут E8.

Как се стига до хижа „Момчил юнак“?

Хижа „Момчил юнак“ се намира на около 15 км североизточно от с. Момчиловци, 70 километра от град Пловдив и около 220 километра от София.

Хижата е разположена в местността „Хайдушки поляни“, като има два варианта, по които можете да я достигнете – по пътя Пловдив-Смолян или през град Лъки. Последните 2-3 километра до хижата не са асфалтирани, но състоянието на пътя е добро.

Може да стигнете с кола непосредствено близо до „Момчил юнак“, като има 3-4 паркоместа и няколко уширения на пътя, където може да оставите автомобила си.

Хижа „Момчил юнак“ – уют, гостоприемство, вкусна кухня и още

Хижа Момчил Юнак - Родопите

Хижа „Момчил юнак“ впечатлява с цялостната си атмосфера – спокойствието на планината, уюта, чистия въздух и красивите гледки. А наоколо се разхождат най-сладките кучета.

Хижа Момчил Юнак - кухня, стаи, бар

Край двуетажната сграда се намират дървените бунгала, външен бар, уютно огнище, маси и пейки и красиви люлки. Хижата е водоснабдена и електрифицирана и се отоплява на твърдо гориво и ток. В основната сградата има 18 легла, а бунгалата разполагат с 8 места. Всички те разполагат с вътрешни санитарни възли.

Хижа „Момчил юнак“ разполага с общо 26 места. Цената за нощувка е 30 лв. Може да се свържете с хижарите на телефон +359 88 811 1782.

Хижата има столова и туристическа кухня, а може да хапвате и на масичките вън, които се намират пред бара. В хижата може да опитате традиционните родопски клин, пататник, качамак, но и аржентинска мусака. Харесва ми, че хижарите са запазили рецептите, които представят Родопите такива, каквито са, но и добавят различни и интересни предложения. Храната е по-добра от тази в много ресторанти в региона, затова и цените са една идея по-високи от „хижарските“, но определено си заслужава.

Сигурно се чудите защо се предлага аржентинска мусака в хижа в Родопите. А отговорът е очевиден, веднъж щом го разбереш. Хижарите, които стопанисват „Момчил юнак“ са младо семейство – българка и аржентинец, които споделят любовта към природата.

Ако оставате за нощувка, непременно опитайте и специалните им коктейли като джин с тоник и сироп от мурсалски чай или този с горски плодове.

Хижа "Момчил юнак" събития - горска сватба в Родопите

В хижата често се провеждат и различни събития – лагери, обучения и приказни горски сватби. Атмосферата предразполага страхотно изживяване за всеки любител на природата и планината.

Маршрути от хижа „Момчил юнак“

Хижа Свобода - хижа Момчил юнак

Около хижата има няколко езера, край които може да се разходките, а на около 20-минутна разходка се намира и връх Свети Дух. Ние се разходихме само до езерата, тъй като по това време бях с травма на крака, но определено следващия път ще обиколим и околността.

В близост се намира и едно леснодостъпно и много красиво място – панорамна гледка над село Момчиловци. Други места, които може да посетите от хижа „Момчил юнак“ са:

  • хижа „Момина вода“ – 30 минути
  • хижа „Преспа“ – 2:30 ч.
  • хижа „Свобода“ – 4:15 ч.

Повече за хижа „Свобода“ може да научите ТУК.

Какво е важно да вземете предвид, ако решите да посетите хижа „Момчил юнак“?

Хижа Момчил Юнак - маршрути
  • Може да посетите хижата през всички сезони.
  • Пътят през зимата се почиства и е подходящо място за пързаляне и семейни разходки. Съвсем близо се намира и спортен център „Картола“, където можете да покарате ски/сноуборд с влек.
  • Както споменах, на място има 5 кучета. Ако отивате с домашен любимец, е добре да предупредите.
  • Къмпингуването е разрешено и струва 12 лв. на човек.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности Родопите

1 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация