Изкачване на връх Васильов от прохода Богое (Богоя)

Изкачване на връх Васильов от прохода "Богое" (Богоя)

Връх Васильов е най-високият връх в Предбалкана, разположен на 1490 метра надморска височина. Мястото е лесно достъпно, а гледката от върха е изумителна във всички посоки.

Преходът от прохода Богое до върха през хижата и обратно ни отне 3 часа и половина с дълга почивка на върха и кратка почивка на хижата. Без почивките би отнел около 2 часа и половина най-много. Общото разстояние в двете посоки е около 7 километра.

Васильов връх не е от най-известните места, там няма да срещнете тълпи от хора, както в Рила или Пирин. Но по нищо не отстъпва като красиви гледки.

Е, това за тълпите важи освен ако не уцелите точния ден, както направихме ние, без да искаме, но ще ви разкажа за това малко по-надолу. Сега е време да ви дам повече яснота за маршрута.

От прохода Богое (Богоя) към връх Васильов

Изкачване на връх Васильов от прохода "Богое" (Богоя)

Най-удобният изходен пункт за изкачването на връх Васильов е от проходът Богое (Богоя). Началото се намира в най-високата част на асфалтовия път Рибарица – Шипково. Точните координати ще намерите ТУК.

Има уширение на пътя и от двете страни, където спокойно може да оставите автомобила си, докато се разхождате. По принцип пътят до хижата е достъпен и с високопроходима кола, но бих ви препоръчала да се разходите – преходът е много лек и приятен.

Изкачване на връх Васильов от прохода "Богое" (Богоя)

Когато спрете, ще видите табели към хижа Васильов и връх Васильов. Тръгвате по черния път и следвате синята маркировка. Маршрутът е обозначен добре и няма как да се изгубите, но така или иначе вървите само направо. Според табелите от пътя до хижата е час и 15 минути, но според мен не отнема повече от час.

Изкачване на връх Васильов от прохода "Богое" (Богоя)

След като наближите хижата пред вас ще започнат да се разкриват много красиви гледки към върха и да виждате все по-красиви панорами.

Изкачване на връх Васильов от прохода "Богое" (Богоя)

Непосредствено близо до хижата имате 2 варианта – да минете през нея и да продължите през пътека нагоре към върха или да продължите по пътя. Ще стигнете разклонение, където вдясно е пътят за хижата, а вляво – продължава този към върха.

Ние решихме първо да изкачим върха и после да се върнем да видим хижата. От разклонението до върха има около още 15-20 минутки изкачване, които отново не са никак трудни.

Връх Васильов – най-високият връх на Предбалкана

Когато стигнете върха, пред вас ще се открият изключително красиви гледки във всяка посока – към Предбалкана, билото на Стара планина, към язовир Сопот, връх Ботев и връх Шипка.

На върха няма да откриете табела и обозначение, че сте стигнали. Ще видите последния кол от коловата маркировка, която обозначава зимния маршрут, както и 2 съоръжения. Мястото обаче е голямо и може да прекарате доста време в почивка, наслаждавайки се на гледките. Ние носихме постелка за пикник и си починахме доста дълго.

Хижа Васильов

От върха започнахме да слизаме към хижата и колкото повече наближавахме, толкова по-силно се чуваше музика. Когато пристигнахме там заварихме танцьори, гайдарски състав и хора по всички маси. Атмосферата много напомняше на местен селски събор.

Оказа се, че сме уцелили деня, в който отбелязват празника на хижата. Хижарите ни разказаха, че го правят ежегодно на Петровден, но тази година се падало в делничен ден, после времето било лошо и така го отложили именно до съботата, в която ние ги посетихме – 21 юли.

По принцип, когато сме в планината, избягваме навалици и тълпи и именно заради това не останахме да пробваме кухнята, но атмосферата в никакъв случай не беше лоша. По-скоро напомняше на миналото, в което местните са се събирали да празнуват точно по този начин.

Като една родопчанка, нямаше как да не остана да изслушам изпълнението на гайдарите, които впрочем се оказаха от Смолян – моят роден край.

Самата хижа изглеждаше много приветлива, а хижарите – доста мили. Комплексът включва сграда с 40 места за настаняване и още 4 бунгала с общ капацитет от 10 места.

Сградата разполага с вътрешни общи санитарни възли и баня и външни санитарни възли, парна инсталация, туристическа столова, телевизия, интернет, детска площадка, паркинг. Мястото е подходящо, ако искате да се насладите на спокойствие и прохладен въздух в планината.

Цената за нощувка на човек на хижа Васильов през 2023 г. е 25 лв.

Важни неща, които да вземете предвид при изкачването на връх Васильов

Връх Васильов - хижа Васильов - Предбалкана

1. Маршрутът има сенчести участъци, но в по-голямата си част е на открито. Тъй като върхът не е особено висок, през лятото си е доста горещо. Едва на върха се усеща планинската прохлада. Задължително се намажете със слънцезащита.

2. Заради местоположението си връх Васильов е доста ветровит. Дори и да е нисък и да е топло, една ветровка никога не е излишна.

3. От началото на маршрута до върха освен на хижата няма чешми. Носете си достатъчно вода.

4. Върхът е подходящ за изкачване през всички сезони, но според мен най-подходящо би било през пролетта и есента.

5. Маршрутът е подходящ за начинаещи планинари, както и за по-големи деца. Няма трудни и стръмни участъци.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Преходи за начинаещи Природни забележителности Стара планина

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация