Кратка разходка близо до София: Природен феномен Кътинските пирамиди

Кътински пирамиди край София - село Кътина

Нали се сещате за онези почивни дни, в които хем имаш задачи, хем искаш да се наспиш, хем не ти се седи цял ден вкъщи? Тази събота в средата на март беше точно такава и ни отведе до ново скрито местенце близо до София – Кътинските пирамиди край село Кътина.

Какво представляват Кътинските пирамиди?

Кътинските пирамиди са скален феномен, образувал се в резултат на ерозия в делувиалните отложения, свлечени от планината. Скалният откос се извисява на 5 – 10 метра височина над основата на дола, но индивидуалната височина на самите пирамиди не надвишава 2 метра.

На външен вид са подобни на тези в село Стоб и Мелнишките пирамиди, но всъщност са по-различни, а и в същото време доста по малко на брой и размери. През последните няколко години състоянието им се влошава и стават все по-малки.

Мерките, които се изискват за запазване на останалото от Кътинските пирамиди за поне още няколко поколения, включват ускоряване на ерозионните процеси, чрез изсичане на гората в долината и възстановяване на естествения отток на временните води по Големия дол.

Как се стига до Кътинските пирамиди?

За да стигнете до Кътинските пирамиди край София, можете да използвате кола или обществен транспорт. От София може да хванете автобус номер 27 до село Кътина, което е разположено на около 25 километра от града.

Кътински пирамиди край София - село Кътина

Колата си може да оставите на паркинга на Кътинския манастир, като храмът не функционираше, когато ние посетихме мястото. От него ви очакват 15-20 минутки ходене до самите пирамиди.

Кътински пирамиди край София - село Кътина

Трябва да хванете пътя вляво от манастира, който води нагоре. След около 5 минути изкачване ще видите първата указателна табела, която сочи надясно.

Малко след нея ще видите още една указателна табела, която сочи надолу към горска пътека. Имайте предвид, че пътеката е доста обрасла, затова ви препоръчвам да посетите мястото или през пролетта, или през есента. Лятото няма да е много подходящо.

По горската пътека се върви още 5-10 минути и пирамидите ще се появят пред вас с цялата си прелест. Може да продължите по нея, за да видите и останалите или да се разходите в гората, ако искате да вървите по-дълго.

Заслужава ли си да ги посетите?

Ако търсите лека и кратка разходка, ще ви бъде приятно да ги видите. В близост до тях се намира и известно езеро, в което може да видите лилии през пролетта и есента. Ако имате повече време, може да съчетаете разходката с пикник край Кътинското езеро.

Сами по себе си пирамидите не са толкова впечатляващи, но си струва да отидете поне веднъж.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

В планината Природни забележителности

1 Comment Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: