5 съвета, които ще ви помогнат да пътувате повече

Един от най-честите „проблеми“, които отказват много хора от пътуванията, е липсата на време. Всъщност обаче недостигът на време по-скоро е оправдание за нещата, които не сме си поставили като приоритет.

Всички разполагаме с 24 часа в денонощието. Разбира се, има професии, работно време и различни обстоятелства, които оказват огромно влияние върху начина, по който протичат дните ни. На мен също понякога ми е трудно, но силно вярвам, че „няма начин да няма начин“, когато силно искаш нещо.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да пътувате повече:

  1. Възползвайте се от уикендите

Всички имаме задачи, които не успяваме да отметнем през седмицата и оставяме за уикенда. Доброто разпределение на времето обаче решава този проблем.

Вариантите са два. Отделяйте по час повече през работните дни, за да свършите всичките си задължения и отидете някъде за 1 нощувка – така ще имате 2 дни, които не са никак малко за някои дестинации.

Другият вариант е да изберете подходящи локации за еднодневна разходка. Така на следващия ден ще може да свършите всичко, което не сте успели да направите през седмицата.

Възможно ли е? Определено. Помислете колко време прекарвате на телефона си или пред телевизора. Можете ли да свършите част от задачите си за този период и после да сте свободни? По-скоро да.

  1. Изберете близки дестинации

Много хора си представят, че пътуването винаги трябва да бъде дълго и да отнема много време. Има толкова много места, които са само на 2-3 часа път от нас и могат да бъдат посетени в рамките на ден. Това е едно от на-големите предимства на България, та дори и на Балканите.

  1. Бъдете турист на местно ниво

Живяла съм в село Баните 18 години и вече 5 години живея в София. Посетила ли съм всички локации, които си струват да се видят в двете населени места? Съвсем не. И се обзалагам, че по-голямата част от нас правят същото. Много често планираме да посетим далечни дестинации, а забравяме да разгледаме чудните места, които се намират под носа ни.

  1. Планирайте

Където и да искате да отидете, направете си план. Вижте маршрута предварително. Пресметнете колко време ще ви отнеме и дали не може да видите още някоя забележителност в района. Потърсете информация и съвети в интернет. Допитайте се до някого, който вече е бил там. Винаги помага.

  1. Съчетайте пътуването с още нещо

Налага ви се да отидете в друг град, за да видите някого? За да направите покупка? Пращат ви по-работа? Проверете какви забележителности има в района и как може да съчетаете полезното с приятното.

Защо да правите всичко това?

Пътуването е начин да презаредим батериите. Доказано е, че емоционално винаги се чувстваме по-добре, когато сме посетили нова дестинация. Независимо дали обичате природата и искате да прекарате ден в планината, или сте любопитни за нови знания, места и култури – времето е най-ценният ни ресурс и трябва да го използваме за неща, които си струват. А пътуването определено е едно от тях.

Ако статията Ви е била полезна, можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Съвети

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: