Баньо Виньони – термални извори в сърцето на Тоскана

Баньо Виньони - термални извори Тоскана

Баньо Виньони (Bagno Vignoni) е малко селце с древни римски термални бани в Южна Тоскана. Не е далеч от някои от по-известните села в района като Пиенца, Монталчино и Монтепулчано.

Термалните води на Баньо Виньони са били светилище на изцеление и подмладяване от  Античността, а неговите термални бани са споменати в исторически документи още през римската епоха. Тъй като е разположено по протежение на древния  Via Francigena, път за поклонение, който свързва Кентърбъри с Рим, в продължение на векове селото е служило като спирка за почивка на уморени пътници. 

А най-интересната част? Главният площад на селото е термален басейн, датиращ от етруски времена.

Какво да правите в Баньо Виньони?

Селото е малко и може да се разходите много бързо. Ако планирате да посетите някой от термалните басейни или СПА хотелите, отделете си поне 3-4 часа.

Посетете Parco dei Mulini

Баньо Виньони - термални извори Тоскана - СПА процедури

Parco dei Mulini (Парк на мелниците) е в южния край на Баньо Виньони. Съдържа потоци с горещи извори по пътя си надолу по хълма, виещи се през руините на стар мелничен комплекс. Това е безплатен, удобен и най-лесният начин да разгледате термалните води на града, ако просто се отбивате за кратко посещение.

Баните са в красив тюркоазен цвят и контрастират с белите минерални отлагания по хълма, а зелените растения и треви създават живописна обстановка.

Тук може също и да се къпете безплатно, но имайте предвид, че водата е хладна през студените месеци. Ние посетихме мястото в края на септември и имаше само двама-трима ентусиасти, които се къпеха.

Любопитен факт:

Ефирната красота на селото не е останала незабелязана от режисьорите. Съветският режисьор  Андрей Тарковски  избра Bagno Vignoni като фон за много сцени във филма си  Nostalghia , който спечели  Голямата награда на Cinéma de Creation  на филмовия фестивал в Кан през 1983 г. Термалния басейн присъства и във  филма на  Карло Вердоне Al Lupo al Lupo , добавяйки нотка магия към разказа. 

Посетете главния площад

Баньо Виньони - термални бани Тоскана

Вече ви споменах, че най-интересното нещо в селото е неговият главен площад, който всъщност е термален басейн. Басейнът е с размери 50 на 30 метра и е дълбок до 5 метра. Той е заобиколен от тесни улички и магазини, което го прави най-оживеното място в селото.

Басейнът е известен от древни времена. Смята се, че е бил използван от етруските и римляните. През Средновековието той е бил популярна дестинация за поклонници, които са пътували по Виа Франчигена. Днес басейнът е затворен за обществено ползване. Въпреки това, все още е възможно да се насладите на красотата му, като просто се разходите покрай него.

Ето някои интересни факти за термалния басейн в Баньо Виньони:

  • Басейнът е захранван от извор, който е дълбок около 200 метра.
  • Водата в басейна е богата на минерали, като калций, магнезий и сяра.
  • През нощта басейнът е осветен, което му придава още по-магическа атмосфера.

Разходете се из уличките на селото

Баньо Виньони е красиво село с добре запазена историческа архитектура. Разходката из неговите тесни улички е чудесен начин да се насладите на атмосферата на мястото.

На главния площад на Bagno Vignoni може да откриете енотека, където да опитате местните вина или да изберете някое от уютните кафенета, за да се насладите на италианско капучино.

Отдайте се на СПА процедури

Баньо Виньони - термални извори Тоскана - СПА хотели

В селото има няколко възможности за СПА туризъм. Ние единствено се разходихме, но ви споделям кои са най-известните места за настаняване:

  • Albergo Le Terme – хотел 3 звезди, намира се на главния площад. Разполага само със закрити басейни и предлага дневни карти.
  • Albergo Posta Marcucci – 4-звезден хотел, който разполага с вътрешен и външен басейн с прекрасна гледка. Предлага СПА процедури и може да закупите дневна карта.
  • ADLER Spa Resort THERMAE – 5-звезден курорт, непосредствено до центъра на селото. Разполага с големи вътрешен и открит басейн с красива гледка. Предлага СПА процедури и дневни карти.

Какво е важно да знаете за термалните води в Баньо Виньони?

Баньо Виньони - термални извори Тоскана

Термалните води на Баньо Виньони извират при температура около 49°C-52°C и са прославени от римско време заради лечебните си свойства.

Богати на минерали като сяра и калций, се смята, че имат множество терапевтични ползи. През 12-ти век дори са били използвани за термална калолечение – практика, съчетаваща богата на минерали кал и топла вода за подмладяващо лечение. 

Също така термалните води подобряват кръвообращението и облекчават напрежението в мускулите.

Заключение

Баньо Виньони е чудесно място за разходка в Тоскана. Не пропускайте да научите повече и за останалите дестинации от италианското ни пътешествие – Монтепулчано, Сан ДжиминяноЛукаВолтераМонтериджониСиенаПиенца, и Монталчино.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Около света Tuscany

2 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация