Монтериджони – най-известното селище крепост в Тоскана

Монтериджони, Тоскана

Монтериджони е най-известното селище крепост в Тоскана. Построено е в началото на 13 век, предимно като отбранителен пост за защита на град Сиена от съперницата ѝ Флоренция. Селото е популярна дестинация за еднодневни екскурзии от Флоренция и Сиена.

През своята история селото е преминало през различни фази на разширяване, упадък и съживяване. Стените, които обграждат Монтериджиони, включващи 14 наблюдателни кули, остават един от най-емблематичните символи на средновековна Тоскана.

Днес забележително запазената средновековна архитектура и стени на Монтериджони продължават да пленяват въображението на посетителите, пренасяйки ги обратно в една отминала епоха на крепости и рицарство.

Как да прекарате един ден в Монтериджони?

Монтериджони е като машина на времето. Влизайки през средновековната му порта, попадаме в миналото. Градът може да бъде обиколен за около 2 часа, а ето и какво може да видите там.

Обиколете крепостните стени

Кръглата крепостна стена с 14 все още запазени кули е основната атракция на Монтериджони. Част от тази пръстеновидна крепостна стена може да се изкачи и от върха можете да се насладите на най-зашеметяващата гледка към Монтериджони и средновековните каменни къщи на стария град. Входната такса е 5 евро на човек.

Разходете се из Пиаца Рома

Пиаца Рома е сърцето на стария град Монтериджони. На този живописен площад има няколко превъзходни ресторанта и уютни кафенета, където можете да се насладите на топло и ароматно капучино в приятна атмосфера. В центъра има малка каменна чешма, която е много популярно място за снимки. 

Посетете църквата Санта Мария Асунта

Една от най-красивите атракции в Монтериджони е малката църква Санта Мария Асунта от 13 век. Намира се на главния площад Piazza Roma, а фасадата все още е в оригиналното си състояние.

Отделете време за винена дегустация

Монтериджони е известен и с традиционното си червено вино “Chianti Colli Senesi Monteriggioni”. От маслиновите дървета се пресова и висококачествен зехтин, който също може да бъде дегустиран на място. Най-препоръчваните места за дегустация са Cantinetta di Monteriggioni, както и Terra Di Siena Di Viligiardi Francesco.

Ние не успяхме да ги посетим, тъй като бяхме в селото много рано сутринта, а дори и в Италия не е добре сутрините да започват с вино. 😀

Забавлявайте се в Monteriggioni in Arms

Музеят Monteriggioni in Arms е малка интересна атракция, която дава интересна представа за военната история на Монтериджони. В 4 изложбени зали са изложени рицарски доспехи, средновековни оръжия и друга посуда от Средновековието. Ако посетите градските стени, входът за музея е включен. В противен случай трябва да платите 3 евро за посещение на музея.

Любопитна информация за Монтериджони

Монтериджони, Тоскана - забележителности

Името на селото „Монтериджони“ се превежда като „Планината Реджис“ или „Хълмът на краля“, което вероятно се отнася до първоначалната му цел като кралска крепост. Цялото село е заобиколено от идеално запазени защитни стени, които са проектирани от известния сиенски архитект Франчоне. Любопитното е, че тези стени никога не са виждали битка.

Мотереиджони е известна дестинация и заради своя средновековен фестивал, който се провежда всяка година през юли. Посетителите могат да се потопят в отдавна отминали времена и в света на рицарите.

Заключение

Монтериджони за нас беше една кратка спирка по пътя ни към Сиена. Не пропускайте да прочетете повече и за останалите дестинации от италианското ни пътешествие в Тоскана – Сан ДжиминяноЛука, Пиенца, Монтепулчано, Баньо Виньони и Монталчино.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Около света Tuscany

7 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация