Сиена – средновековното бижу на Тоскана

Сиена, Италия - пътепис

Сиена е непокътнат средновековен град, известен със своята италианска готическа архитектура, забележителности в ренесансов стил, малки калдъръмени улички и конните надбягвания Палио Сиена, които се провеждат на известния му централен площад Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo).

Градският център е едно от 53-те чудеса на Апенинския полуостров, които са под закрилата на ЮНЕСКО като световно културно наследство. Градът е и едно от най-предпочитаните места за еднодневна разходка от Флоренция и определено не трябва да го пропускате, ако организирате пътуване в Тоскана.

Сиена е и много по-туристически град от Лука, Волтера, Сан Джиминяно и останалите в региона. В него ще откриете повече туристи, по-големи опашки и една по-различна атмосфера. За разлика от малките местенца, тук ще ви трябва търпение и добра подготовка, за да се насладите на мястото напълно. В края на статията ще ви споделя кои са грешките, които ние допуснахме и се надявам да ви бъдат полезни, когато планирате своето пътуване.

Сиена – забележителности за един ден

Забележителности Сиена, Тоскана

Въпреки че Сиена е малък град има много неща, които може да правите и един ден определено няма да ви бъде достатъчен, за да видите всичко. Всъщност това е и една от грешките, които допуснахме, защото бяхме планирали пътуването си така, че всеки ден да сме в различен град и определено щяхме да се насладим на Сиена по-добре, ако ѝ бяхме отредили поне 2 дни.

Все пак ако искате да видите само основните забележителности в Сиена и се организирате добре, един ден ще ви е напълно достатъчен. А ето и кои са местата, които не бива да изпускате.

Пиаца дел Кампо – Piazza del Campo

Пиаца дел Кампо - Piazza del Campo, Сиена

Пиаца дел Кампо е построен на място, където се съединяват трите хълма, върху които се издига Сиена. Сегашният си вид е придобил през 1 200 г., като допълнително през 1 349 г. са поставени червените тухли, подредени по техниката рибена кост.

Площадът е домакин на конните състезания Палио ди Сиена, които правят града известна дестинация в цял свят. Провеждат се два пъти в годината – на 2 юли или на 16 август. Важно е да го вземете предвид, ако искате да ги посетите или обратното – да избегнете тълпите.

Пиаца дел Кампо - Piazza del Campo

Най-хубавото нещо за мен обаче остава сиенската традиция, изпълнявана от местни и туристи, а именно – просто да седнеш на площата и да се наслаждаваш на гледките и времето. Вярвате или не, макар и всички други места в града да ми харесаха, да стоиш на площада се оказа най-приятното нещо.

Фонтанът Fonte Gaia

Пиаца дел Кампо - Piazza del Campo, Сиена

Забележителна атракция за разглеждане в Сиена, а също и много популярно място за снимки е красивият фонтан Fonte Gaia на Пиаца дел Кампо.

Торе дел Манджа – Torre del Mangia

Торе дел Манджа е една от най-емблематичните забележителности в Сиена, която грабва вниманието ти веднага щом стъпиш на площада. Величествено издигащата се кула на Палацо Публико е висока 88 метра и за да стигнете до върха ѝ, трябва да изкачите около 400 стъпала. Гледката обаче определено си струва.

Работното време варира през различните сезони. Например през зимните месеци е отворен между 10:00 и 16:00 часа, а през лятото и есента е отворено за туристи до 19:00 часа. Билетът за възрастни струва 10 евро, като може да го закупите на място от касата, която се намира срещу входа на кулата.

Важни неща, които трябва да знаете

  • Няма да може да отидете и да влезете веднага, затова е най-добре да си купите билет предварително. Ние бяхме там около 12:00 ч. и първата свободна възможност за изкачване беше в 17:30 ч.
  • След като изкачите няколко стъпала, ще стигнете до етаж, на който ще ви очакват служители, които да валидират билетите ви. Там има шкафчета, където ще се наложи да оставите целия си багаж, дори и малките дамски чанти.
  • Изкачването по стълбите не е трудно, но са доста тесни и през лятото може да е много горещо.

Самият дворец Палацо Публико също може да бъде посетен и разгледан отвътре. Строителството му започва през 1297 г., за да служи като седалище на правителството на Република Сиена. Дворецът е със средновековна и готическа архитектура, а интериорът е облицован със стенописи, най-важните от които са от колекцията, известна като Алегорията на доброто и лошото управление от Амброджо Лоренцети. За съжаление ние нямахме достатъчно време да го посетим и това е една от причините, поради които смятам, че в Сиена са нужни поне 2 дни.

Сиенската катедрала – Duomo di Siena

Сиенската катедрала - Duomo di Siena - билети и работно време

Катедралата в Сиена е една от най-красивите църкви в Европа особено за любителите на готическата архитектура. В съответствие с готическия дух, който гласи „повече винаги е по-добре“, всеки инч е украсен с мрамор, мозайки, скулптури и фрески. Както отвън, така и отвътре, е изключително внушителна и впечатляваща.

Комплексът Duomo di Siena се състои от шест структури, които може да посетите – самата катедрала, библиотеката Piccolomini, баптистерията, Музея на катедралата (Museo dell’Opera del Duomo), Криптата и терасата за наблюдение Facciatone.

Целият комплекс е изпълнен с произведения от някои от най-великите художници от готическия и ранния ренесансов период, включително Донатело, Пизано, Пинтурикио и Микеланджело.

Може би ще се изненадате, но едно от най-впечатляващите неща в Катедралата е подът. Художникът и историкът на изкуството Джорджо Вазари го описва като „най-красивият, най-големият и най-великолепният под, който е правен някога“. Има 56 гравирани и инкрустирани мраморни пана, разказващи библейски и митологични истории.

За да разгледате всичко от комплекса, ще ви трябват поне 2 часа. Ние не успяхме да се качим на терасата за наблюдение, тъй като се оказа „претъпкана“, но определено това е най-хубавата катедрала, която съм виждала досега.

Работно време:

От 1 април до 31 октомври: От 10:00 до 18:00 часа 
от 1 ноември до 31 март: От 10:30 до 17:30 часа 
празнични дни катедралата отваря в 13:30 часа

Входна такса за Сиенската катедрала

Най-добрият начин да видите всички съкровища на комплекса на катедралата в Сиена е да закупите Opa Si Pass онлайн. Пропускът представлява 2-дневен билет, който ви позволява да избегнете опашките и ви дава достъп до целия комплекс. Може да видите повече тук.

Fontebranda

Сиена забележителности

Fontebranda е най-известният средновековен фонтан в Сиена, разположен в района Terzo di Camollia. Подхранван от средновековна мрежа от подземни акведукти, Фонтебранда е най-големият и най-старият фонтан в града. Построен е през 13 век с три готически арки.

Църквата Сан Доменико – Basilica di San Domenico

Сиена забележителности

Basilica di San Domenico в Сиена е великолепна готическа църква, която се гордее със зашеметяваща архитектура и съхранява мощите на Света Катерина от Сиена, една от светиците покровителки на Италия.

Vista Panoramica di Siena

Сиена забележителности

Не пропускайте гледката от панорамната тераса Vista Panoramica di Siena. Намира се непосредствено близо до църквата и предлага още един от незабравимите тоскански пейзажи, но този път в градски стил.

Къде да отседнете в Сиена?

Хотелът ни в Сиена беше последното място, което резервирахме. Беше буквално 10 дни, преди да заминем за Италия, така че изборът ми се оказа доста ограничен.

Все пак мисля, че направихме добър избор и мястото доста ни хареса. Отседнахме в Hotel Alma Domus, който се намираше близо до обществен платен паркинг и на пешеходно разстояние от всички забележителности.

Хотелът се намира точно под Vista Panoramica di Siena и предлага стаи със страхотни гледки. Ние за съжаление бяхме закъснели и не успяхме да резервираме такава, но и стаята без гледка беше супер опция за една вечер. Персоналът беше много мил и услужлив, а закуската беше много разнообразна и вкусна.

Къде да хапнете в Сиена?

Сиена е пълна със страхотни местенца, където може да се насладите на традиционна тосканска кухня. Споделям ви 3 предложения, подходящи както за обяд, така и за вечеря.

Osteria Permalico

Очарователен ресторант в Сиена, известен със своята топла атмосфера и автентична тосканска кухня. Непременно опитайте ньоките с шам фъстък – запазената марка на Osteria Permalico. Мястото е едно от най-високо оценените в града и е препоръчително да имате резервация.

Ние не бяхме подготвени за това, но изкарахме късмет и успяхме да обядваме там. Наложи се обаче да „споделим масата за 6 души“ с двама непознати – практика, която може да срещнете на много места в града.

Osteria Quattro Venti

Скрито кулинарно бижу в Сиена, предлагащо уникална комбинация от тоскански вкусове и иновативни ястия. Ресторантът е любим на местните жители и посетителите, осигурявайки интимна и приветлива обстановка. Десертите са задължителни.

La Taverna di San Giuseppe

Известен сиенски ресторант с няколко звезди Мишлен, който предлага автентични сиенски ястия и приветлива атмосфера. Ресторантът е изключително малък и резервацията е задължителна.

Бонус: Опитайте местното джелато от Gelateria di Piazza и се насладете на капучино от Nannini.

Грешките, които да не допускате в Сиена

Сиена - важни неща, които трябва да знаете
  1. Не подценявайте града

Може да е малък, но всъщност ще ви отнеме повече време, ако искате да разгледате всичко. Отделете си поне 2 дни.

  1. Не оставяйте Сиенската катедрала за последния момент

Взех билети за Катедралата предварително и избрах един от най-късните часове с идеята да хванем залеза от терасата на Катедралата. Е, плановете ми не проработиха точно по този начин.

Когато отидохме към Facciatone, служителите казаха, че просто не можем да влезем, защото има твърде много хора, а след това затварят. Макар и да имахме билети, макар и билетите да бяха с точен час, който спазихме – явно такава ситуация е възможна, затова ви препоръчвам да отидете рано.

През седмицата може и да е по-спокойно, но ние бяхме там в почивен ден и беше доста претъпкано навсякъде.

  1. Не мислете, че ще може да паркирате близо до забележителностите
паркиране в Сиена, Италия

Почти целият град попада в ZTL (зона с ограничен трафик) – нещо, което научихме един ден преди пристигането си, когато от хотела ни съобщиха, че можем да минем само за 15 минути, за да оставим багажа си. Паркирането в Сиена е наистина сложно, затова ви препоръчвам да оставите колата си на платен паркинг.

Parcheggio Stadio е добра опция. Цената е 2 евро на час и 26 евро на денонощие. Ние оставихме колата си тук, тъй като беше доста близо до хотела и в същото време бяхме спокойни, че е на сигурно място, макар и да беше малко по-скъпо. Паркингът е малко тесен и се притеснявах дали всичко ще бъде наред, но нямахме никакви проблеми.

Има и голям безплатен паркинг до Fortezza medicea. За да си подсигурите места там обаче, трябва да отидете много рано през почивните дни. През делничните предполагам, че ще е по-спокойно, но разбира се зависи много от сезона, в който посещавате града.

  1. Не очаквайте да имате свободни места в най-добрите ресторанти

Ако сте харесали конкретен ресторант, направете си резервация. Най-добрите места винаги са заети както за обяд, така и за вечеря.

Заключение

Въпреки че Сиена беше много по-различна от всички малки градчета и села, които посетихме в Тоскана, това място остава като едно от най-красивите в региона по един много различен начин. Впечатляващ с градската си архитектура, вкусна кухня и много красиви гледки.

Ако планирате екскурзия в Тоскана, прочетете и 10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тоскана.

Не пропускайте да научите повече и за всички останали градове, които посетихме в Тоскана – Лука, Волтера, Монтериджони, Сан Джиминяно, Пиенца, Баньо Виньони и Монталчино.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Около света Tuscany

8 Comments Вашият коментар

Вашият коментар

Discover more from Bulgarian on the road

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация