5 задължителни забележителности в Мелник и региона, които да посетите

Мелнишки пирамиди - от Роженския манастир до Мелник

В месеца, в който почитаме Трифон Зарезан, повдигам темата за винения туризъм в България. И когато си говорим за хубаво вино, истории и традиции при винопроизводството, определено Мелник е първото място, което ми идва наум.
Днес ви споделям пет забележителности в най-малкия град в България и околията, които задължително трябва да посетите поне веднъж.

Мелнишките пирамиди

Екопътека Мелник

Едва ли има някой, който да не е чувал за този природен феномен. Мелнишките пирамиди са едно от най-красивите места в региона, а маршрутът е изключително приятен и сравнително лек. За да успеете да ги разгледате в цялата им прелест, най-добре е да преминете целия маршрут от Мелник до Роженския манастир. Екопътеката е лека и приятна, но сравнително дълга. Общото разстояние е около 12 километра и отнема около час и половина в посока. Началото ѝ започва от самия град точно срещу Музея на виното. Пътеката е идеална за ранни пролетни разходки, както и за посещение през есента, тъй като през лятото би било доста горещо.

Тъй като ние пристигнахме в града доста късно, решихме да не минаваме цялата пътека и се разходихме, започвайки маршрута в обратната посока – от Роженския манастир към Мелник. Пътеката започва вдясно от Светата обител, като има насочваща табела. Препоръчвам ви да следвате маркировката, за да не се объркате, тъй като има няколко малки разклонения по пътя. След около 30 минути вървене се стига до едни от най-красивите панорамни гледки, които виждате и на снимките. Ние се отказахме да вървим повече, тъй като пътеката беше доста кална, а не бяхме с подходяща екипировка, но определено бих се насладила на целия маршрут, когато времето е по-благоприятно.

Роженски манастир

Роженски манастир

Роженският манастир също е една от емблемите на региона. Счита се, че той е съществувал още през XIII в., когато цялата Мелнишка покрайнина е била управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян. В манастира се намира и иконата „Света Богородица Вратарница (Портаитиса) Иверска“, за която се твърди, че е чудотворна и носи мир, спокойствие и изцеление от болести. Тя е едно от копията на чудотворна икона, намерена преди 10 века в морето от монаси в Атон, която пазят там и до днес. Дори и да не сте религиозни, мястото определено си заслужава да бъде разгледано не само отвън, но и отвътре, тъй като стенописите са изключителни. Роженският манастир е и един от 100-те национални туристически обекта. 

Музея на виното в Мелник

Музей на виното в Мелник

Ако сте любители на виното, не пропускайте да посетите този музей. В него са изложени много предмети и снимки, свързани с историята и технологията на винопроизводството, както и за сортовете грозде. Впечатляваща за мен бе таблица, в която е описан местният диалект и различните произношения на характерните за региона думи в отделните села. Най-приятната част обаче остава дегустацията на вино. В музея може да опитате автентични мелнишки вина, приготвени по специална технология и отлежавали в дървени бъчви, а най-хубавото е, че ако някое вино много ви хареса – могат да ви налеят директно от бъчвата и да запечатат бутилката с коркова тапа и восък, за да я отворите за някой специален повод.

Работното време на Музея на виното в Мелник е:

Понеделник – Неделя – от 10:00 ч. до 19:00 ч.

Входната такса за посещение без дегустация е 3 лева, а за посещение с дегустация – 5 лева. За деца цената е 1 лев, а за пенсионери 2 лева.

Цената на бутилка розе от бъчвите в музея беше 15 лева.

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща е една от най-големите забележителности в региона. Построена през 1754 година, тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. Принадлежала е на богатия мелнишки род Кордопулов, известен с производството на вино.

Къщата е на три етажа, като първият представлява приземие, в което има изкопана изба – нещо характерно за съхранението на виното в Мелнишкия регион.

На втория етаж могат да се разгледат гостната и спалнята. В интериора им се съчетават ориенталски, венециански и възрожденски стил. Едно от най-интересните места е камината в спалнята, която е във вид на минаре, върху което е изобразен кръст – символизиращи разбирателството между различните етноси, живели в този регион.

На третия етаж се намира лятната тераса, където е изобразена картата на България във възрожденския период. В центъра може да видите и направен с камъни слънчев часовник, който е изключително точен.

Ако имате желание, на приземния етаж може да дегустирате и традиционно мелнишко вино.

Работното време на Кордопуловата къща е:

– От 09:30 ч. до 16:30 ч. през зимния сезон
– От 09:30 ч. до 18:30 ч. през летния сезон

Входната такса е 4 лв.

Болярската къща в Мелник 

Болярската къща в Мелник

Болярската къща е първата резиденция на деспот Алексий Слав и е описвана като една от най-богатите къщи в Мелник. Дворът ѝ е бил застлан с мраморни плочки, имала е фонтани с мраморни статуи, както и собствено водохранилище. Днес прилича на разрушен замък, за чието съществуване напомнят само останките. Въпреки това си струва да се разходите до там, тъй като от нея се открива една от най-красивите гледки към града особено по залез. На връщане може да се отбиете да дегустирате традиционно мелнишко вино в „При Шестака“.

Къде да хапнете в Мелник?

Истината е, че не съм сигурна дали може да сбъркате, в която и механа да си поръчате обяд или вечеря, но все пак ви препоръчвам да посетите ресторант Чинарите и Алексовата къща.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности Природни забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: