Средновековна крепост Овеч – история от траките до ХVІІ век

Овеч е средновековна крепост, намираща се източно от днешния град Провадия. Разположена е върху плато над града, носещо името „Калето“. Крепостта е изградена от византийците през IV в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса. Тя функционира от ІІІ век до първите десетилетия на VІІ век и след това от Х–ХІ до края на ХVІІ век.

Крепостта има три входа, като източният е запазен в оригиналния си вариант. В каменното укрепление на крепостта могат да бъдат разгледани още говорещият кладенец, дълбок 79 метра, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.

Как се стига?

Крепост Овеч се намира близо до Провадия, на 53 километра от град Варна. До нея може да стигнете чрез трите ѝ входа:

Локацията в Google maps ще ви отведе до северния вход, където има малък паркинг и именно от него започва мостовото съоръжение, което е отличително за крепостта.

Източният вход също е удобен, ако сте с автомобил. Той е запазен в оригиналния си вид с изсечени в скалата стълби.

До западния вход се стига посредством 111 стълби, разположени в спираловидно стълбище, а преди него се минава през кратка екопътека.

История

През вековете крепостта е имала няколко различни имена. Най-старото е византийско Проват. Българите я наричат Овеч, а турците Таш Хисар, което в превод значи каменна крепост. В историческите хроники от XII в. на арабския пътешественик Ал Идриси крепостта се споменава и с името Бурфанто.

Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Името ѝ е свързано с управлението на цар Ивайло (1277г–1280г), с похода на граф Амедей VІ Савойски (1366г) и похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444г).

През ХІІ–ХІV крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона и това се счита за най-силния ѝ период.

Легенда за отбраната на крепостта

Една от легендите разказва за отбраната на крепостта. Според нея черкезите с месеци обсаждали Овеч, но местните жители изградили желязна защитна система и огньове съобщавали, ако се появи враг. Веднага след като се появял сигналът за бедствие, всички влизали в крепостта и вдигали подвижния мост, който свързвал платото с околността.

В дълбоките карстови пещери имало огромни запаси с жито, а прочутият кладенец снабдявал обсадените с прясна вода. Според преданията той можел да се ползва и като авариен изход.

Твърди се, че преди време в отвора на кладенеца пуснали оцветена юрдечка и след два дни тя изплувала в Петров дол, което е на 12 километра от крепостта.

Такса и работно време

Работното време на крепостта е от 9:00 ч. до 18:00 ч. Входната такса за възрастни е 4.00 лева, а за учащи и пенсионери – 2.00 лева.

Ако имате други въпроси, може да ми пишете на лично съобщение във Facebook страницата на блога, или на личния ми профил в Instagram.

Можете да се абонирате за бюлетина на блога, за да получавате информация директно на вашия имейл.

Исторически забележителности

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: